Prema presudi iz Haaga Jure Radić jedini je član "zločinačke organizacije" koji je još na slobodi

Foto: vlada.hr(Arhiva)

"RASPRAVNO vijeće Haškog suda utvrdilo je kako je i Jure Radić bio članom udruženog zločinačkog pothvata", stoji u presudi Haškog suda generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču na 1176. stranici. Predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie obrazložio je presudu protiv tri generala na više od 1400 stranica. Radić je danas od članova "zločinačkog pothvata" jedini na slobodi jer su ostali ili pokojni, ili su danas nepravomoćno osuđeni.

> Haag se danas podsjetio kako je "IGH Radić" htio umjesto Srba naseliti Hrvate iz svijeta

Osim Radića kao članovi se tako spominju pokojni predsjednik RH Franjo Tuđman, pokojni ministar obrane Gojko Šušak te pokojni načelnik Glavnog stožera HV-a Zvonimir Červenko kao i danas dva osuđena hrvatska generala Ante Gotovina i Mladen Markač.

Raspravno vijeće u jednom dijelu presude obrazlaže kako ne postoje konkretni dokazi da je Radić bio uključen u operaciju Oluju ili u vojna pitanja već neposredno nakon vojno-redarstvene operacije. 

"Njegova uloga i djela postala su važna u trenutku kad su krajinski Srbi napustili svoje domove i Hrvatsku", navodi se u presudi. Na suđenju je u dokaznom postupku pušten i transkript jednog razgovora između predsjednika Tuđmana s ministrom obnove Jurom Radićem iz 1995. godine. Iz razgovora je razvidno kako Radić predlaže da se brodovima i čarter letovima dovedu Hrvati iz Južne Amerike i nasele u kuće krajinskih Srba.

Štoviše, Radić u jednom trenutku kaže kako ne bi u Hrvatskoj trebali dopustiti više od deset posto Srba, na što mu je Tuđman odgovorio "ni 10 posto!".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara