Prema zadnjim projekcijama izbornih rezultata Mesić uvjerljivo vodi

PREMA posljednjim projekcijama izbornih rezultata danas održanih predsjedničkih izbora Stjepan Mesić osvojio je 50.96% glasova, Boris Mikšić 19.87%, Jadranka Kosor 17.3%.

Istraživanje, tzv. "exit poll" je provela agencija Puls na 220 biračkih mjesta. Tzv. izlazna anketa provodi se na na izlazu s birališta kada građani anketarima ponavljaju za koga su glasali. Mogućnost pogreške je relativno mala, oko 1%.

Prema istraživanju GfK, agencije koja je izlaznu anketu provela za RTL televiziju, Mesić također uvjerljivo vodi, no prema njihovim rezultatima odluka o predsjedniku past će u drugom krugu. Prema GfK Mesić je dobio 48,7% glasova, Boris Mikšić 19,1%, a Jadranka Kosor  16,5%.

I prema Pulsu i prema GfK niti jedan od preostalih 10 kandidata nije prošao 5%.

Glasnogovornica Stjepana Mesića Marijana Petir izjavila je kako su oni zadovoljni s prvim projekcijama rezultata izbora, te da se zahvaljuje svima koji su podržali Stjepana Mesića.

U stožeru Stjepana Mesića polako se okupljaju predsjednici stranaka koje se podržale Mesićevu kandidaturu, ali još uvijek se ne slavi. Predsjednici HSS-a i SDP-a, Zlatko Tomčić i Ivica Račan, izrazili su nadu da će njihov kandidat pobijediti već u prvom krugu.

Nešto prije 21h u svoj Izborni stožer stigao je i predsjednik Mesić, koji je za HTV samo kratko izjavio: "Mogu samo reći da vodim." Njegova glasnogovornica Marijana Petir dodala je kako Mesić do ponoći više ništa neće komentirati kako ne bi prekršio izbornu šutnju.

Glasnogovornik Borisa Mikšića izjavio je kako drugo mjesto za njih nije iznenađenje, te da će sigurno ući u drugi krug. Boris Mikšić koji je najveće iznenađenje izbora, izjavio je kako je to "volja naroda", te da je "osjetio žicu o tome što narod želi, a to je bolji život i poštenje".

U Izborni stožer Borisa Mikšića uskoro bi trebali doći tamburaši, a u hotelu Sheratona Mikšić organizira slavlje otvoreno za javnost.

Mate Radeljić je pak, komentirajuću Pulsovu anketu, rekao "kako se prvi mačići u vodu bacaju". "Mi smo uvjereni da će drugog kruga biti, te da će naša kandidatkinja ući u drugi krug".

Glasnogovornik Jadranke Kosor Ratko Maček izjavio je kako je, prema HDZ-ovim saznanjima o obrađenim glasovima, predsjednik Mesić osvojio je 49 posto glasova, Jadranka Kosor 20,8 posto, a Boris Mikšić 17 posto.

"Takav rezultat nedvojbeno vodi u drugi krug izbora." - dodao je Maček.

U stožer Jadranke Kosor pristigli su svi ministri, nekoliko HDZ-ovih saborskih zastupnika, te pjevači i sportaši koji podržavaju njezinu kandidaturu.

Usporedba projekcija rezultata Pulsa i GfK:

Kandidati
Puls (%)
GfK (%)
Stipe Mesić
50,93
48,07
Boris Mikšić
19,87
19,01
Jadranka Kosor
17,30
16,05
Đurđa Adlešić
3,04
3,02
Slaven Letica
2,45
2,06
Ljubo Ćesić-Rojs
2,00
1,07
Ivić Pašalić
1,39
1,06
Ćiro Blažević
0,93
1,01
Miroslav Rajh
0,75
0,08
Anto Kovačević
0,61
0,09
Doris Košta
0,35
0,05
Mladen Kešer
0,28
0,02
Tomislav Petrak
0,09
0,01

Posljednje događaje pratite na Index.hr-u

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara