PREMIJER CIPARSKIH TURAKA SPREMAN ZA RAZGOVORE U UN-U

Premijer ciparskih Turaka Mehmet Ali Talat u četvrtak je rekao da je prihvatio uvjete glavnog tajnika UNa Kofija Annana o obnovi ciparskih mirovnih pregovora, dodavši da će prisustvovati pregovorima u New Yorku.

"Premijer će svakako prihvatiti uvjete sadržane u Annanovoj pozivnici i namjerava u nedjelju otputovati u New York", kazao je Talatov glasnogovornik.

Kao glavni uvjet se navodi da obje strane moraju 21. travnja održati referendum o konačnom mirovnom planu. Cipar bi 1. svibnja trebao ući u EU, no bez spomenutog sporazuma Uniji bi se pridružio samo međunarodno priznati južnio dio otoka koji pripada ciparskim Grcima.

Talat je gorljivi zagovornik sporazuma o okončanju više desetljeća duge podjele Cipra, ali dugogodišnji vođa ciparskih Turaka Rauf Denktash i dalje ostaje glavnim pregovaračem i za sada je nejasno da li će se pridružiti pregovorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Annan je poziv na pregovore uputio i Denktashu i ciparskom predsjedniku Tassosu Papadopoulpsu.

Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gul je u Bruxellesu izrazio nadu da će obje strane u što skorije vrijeme postići sporazum, istaknuvši da je "kompromis dio europske kulture".

(Hina) xvk ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara