Premijer i ministar financija pokušavaju zaštititi Italiju od vlastite vlade

Premijer i ministar financija pokušavaju zaštititi Italiju od vlastite vlade
Foto: Epa

TALIJANSKI premijer i ministar financija oformili su neslužbeni savez s predsjednikom države kako bi spriječili da treće po veličini gospodarstvo u eurozoni upadne u financijsku krizu zbog politike vladajućih stranaka, otkrivaju izvori za Reuters. 

Premijer Giuseppe Conte i ministar financija Giovanni Tria, obojica izvanstranački dužnosnici, održali su privatne razgovore s predsjednikom Sergijom Mattarellom posljednjih dana o načinima zaštite Italije od političke i financijske oluje, navode dva talijanska dužnosnika.

Žele obuzdati populističku vladu

Conte i Tria djeluju s Mattarellom koji treba osigurati političku stabilnost, kako bi efektivno obuzdali ponašanje vlastite vlade, populističke koalicije čiji se lideri stranke protive proračunskim pravilima Europske unije. 

Sukob koalicije s Europskom komisijom, koji bi mogao značiti disciplinske akcije zbog prevelikog trošenja novca u Rimu, obnovio je strahove o potpunom izbijanju financijske krize.

"Mattarella pokušava održati stabilnost Italije", rekao je jedan dužnosnik. 

Iako je u koaliciji dominantna politička stranka Liga vođe Mattea Salvinija, premijer je zadužen za pregovore s Bruxellesom oko proračunske politike i zajedno s Trijem mogao bi ozbiljno naštetiti vladi.

I Salvini i njegov koalicijski partner Luigi Di Maio znaju da bi ostavke dvojice muškaraca koje se smatra glavnim talijanskim jamstvom fiskalne razboritosti vjerojatno naštetile vrijednosti duga, a ni jedan s tim ne želi riskirati.

“Italija nije zemlja koju se shvaća ozbiljno”

Conte je ovaj tjedan već prijetio da će podnijeti ostavku i rekao da se pravila EU-a trebaju poštovati. Bivši akademik Tria je rekao za Reuters da dnevne svađe Salvinija i Di Maija štete Italiji. 

"Slabi moja pregovaračka moć s EU-om", rekao je Tria na rubu svečanosti u predsjedničkoj palači Quirinale. "To znači da Italija nije zemlja koju se shvaća ozbiljno."

Što se tiče Mattarelle, predsjednik nema značajne ovlasti, ali ima moć da tijekom političkih kriza oformi ili sruši vladu. Ni Liga ni Pokret 5 zvijezda ne bi htjeli postati predsjednikovi neprijatelji.

S dugom od 2,3 bilijuna eura, većina ekonomista smatra da je Italija prevelika za propast, ali bi financijska nestabilnost u toj zemlji mogla ugroziti stabilnost cijele eurozone.

"Glavna zabrinutost predsjednika je tko će predložiti proračun za 2020. i što je Salviniju na umu", rekao je drugi dužnosnik. 

Činjenica da dug Italije nastavlja rasti potaknula je Europsku komisiju da u srijedu pokrene proces koji bi mogao dovesti do financijskih sankcija i strožeg nadzora fiskalne politike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara