Premijer Kanade: Ne znam koliko sam se točno puta prerušio u crnca

Premijer Kanade: Ne znam koliko sam se točno puta prerušio u crnca
Foto/Screenshot: EPA/Global News

KANADSKI premijer Justin Trudeau priznao je kako se ne može sjetiti koliko se točno puta prerušio u crnca, javlja BBC.

"Ne bih htio tvrditi ništa sa stopostotnom sigurnošću jer su se pojavile fotografije mojih maskiranja iz mladosti koja sam ja sasvim zaboravio“, rekao je Trudeau novinarima u Winnipegu, komentirajući pojavu više njegovih fotografija iz mlađih dana kada je nosio crnu šminku.

Podsjetimo se, nakon što je jutros objavljena fotografija na kojoj se Trudeau maskirao u Aladina i obojio lice u crno, otkriveno je da se još u najmanje dva navrata maskirao u crnca.

Trudeau je, nakon što se ispričao zbog prvog otkrivenog slučaja "blackfacea", što je termin za maskiranje bijelaca u osobe tamne ili crne boje kože, sam priznao da je to još jednom napravio.

Pjevao reggae u srednjoj školi maskiran u crnca 

Radilo se o natjecanju talenata u Srednjoj školi Jean Brebeuf koju je tada pohađao, a na kojem je obojio lice u crno i stavio periku.

Fotografija je, po svemu sudeći, prvo završila na društvenim mrežama, a Trudeau je tek potom priznao da se zaista maskirao u crnca. Na natjecanju je pjevao reggae pjesmu Day-O, koju je popularizirao afroamerički pjevač i aktivist Harry Belafonte.

Krevelji se na snimci, također maskiran u crnca

Kasnije je kanadski portal Global News objavio snimku trećeg slučaja kad je Trudeau napravio "blackface".

Radi se o snimci, navodno snimljenoj devedesetih godina u srednjoj školi u kojoj je Trudeau bio učenik. Na njoj se Trudeau krevelji u kameru, podižući ruke koje su mu, kao i lice, obojene u crno. I ovdje nosi afroperiku na glavi.

To znači da su u jedva 12 sati, otkad je Time objavio prvu fotografiju, otkrivena tri ovakva slučaja. U prvom slučaju, podsjetimo, bilo je riječ o zabavi održanoj 2001. na temu "1001 noć" u srednjoj školi u Vancouveru u kojoj je Trudeau predavao kao nastavnik. Trudeau je tada imao 29 godina.

Žao mu je

"Trebao sam tada znati više, ali nisam. Duboko žalim što sam to učinio. Obukao sam Aladdinov kostim i stavio šminku. Nisam to smio učiniti", rekao je Trudeau nakon što je prva fotografija objavljena.

Iz oporbe već pljušte oštre optužbe na njegov račun. Lider Konzervativne stranke, koji je u predizbornim anketama gotovo izjednačen s Trudeauom, rekao je da je "to šminkanje djelo otvorenog podsmijeha i rasizma" i da je Trudeau "netko s potpunim nedostatkom prosuđivanja i integriteta i netko tko nije spreman upravljati ovom zemljom". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara