Premijer Malte mogao bi dati ostavku zbog istrage o ubojstvu novinarke

Premijer Malte mogao bi dati ostavku zbog istrage o ubojstvu novinarke
Foto: EPA

PREMIJER Malte Joseph Muscat rekao je svojim suradnicima kako planira dati ostavku, javlja Reuters. Ova odluka dolazi nakon političke krize nastale zbog istrage o ubojstvu istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije, koja je 2017. godine ubijena bombom postavljenom u njen automobil.

Policija ovaj tjedan ispitivala premijerovog bliskog suradnika

Naime, ovaj tjedan istražitelji su ispitivali Keitha Schembrija, jednog od glavnih premijerovih suradnika, koji je nakon toga dao ostavku na mjesto šefa osoblja. No nije priznao da je na bilo koji način imao veze s ubojstvom novinarke.

Njena obitelj danas je zatražila Muscatovu ostavku i to nakon što je premijer odbio ponudu nedavno uhićenog biznismena Yorgena Fenecha, koji je rekao da će dati informacije o ubojstvu ako bude pušten na slobodu i pomilovan. Njegovi odvjetnici izjavili su kako Fenech ima informacije koje se tiču i visokih vladinih dužnosnika, među kojima je i Schembri.

Biznismen uhićen nakon što je pokušao pobjeći iz zemlje

Nakon dvije godine spore istrage bez previše napretka, u posljednjih nekoliko tjedana istražitelji su u kratkom vremenu došli do važnih saznanja. Naime, prošlog tjedna policija je uhitila Fenecha dok je na svojoj jahti pokušavao pobjeći iz zemlje.

Ovaj biznismen javnosti je postao poznat prošle godine kada je pomoću Panama Papersa otkriveno da je vlasnik misteriozne tvrtke 17 Black registrirane u Dubaiju. Ubijena Caruana Galizia pisala je o tvrtki 17 Black osam mjeseci prije nego što je ubijena, a u svojim tekstovima spominjala je kako postoje veze s visokim vladinim dužnosnicima.

Fenech traži pomilovanje od predsjednika

Fenech je sada u pritvoru, a njegovi su odvjetnici uručili pismo predsjedniku Georgeu Velli službeno objavivši kako Fenech može pružiti informacije u svezi s predstojnikom ureda Schembrijem, bivšim ministrom turizma Konradom Mizzijem, ministrom gospodarstva Chrisom Cardonom i drugim ljudima "bliskim premijeru". Po navodima odvjetnika, predsjedničko pomilovanje daje se po preporuci vlade, koja je to danas odbila. No, premijer Muscat već je ranije odobrio davanje pomilovanja Melvinu Theumi, kojega se sumnjiči da je bio posrednik u organizaciji ubojstva.

Fenech je danas na sudu optužio Scembrija da je upleten u urotu vezanu za ubojstvo novinarke.

Inače, ispred vladine palače jutros su se okupili prosvjednici, a među njima je bio i sin ubijene novinarke koji je bacao voće na auto jednog od ministara i vikao uvrede u njihovom smjeru. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara