Premijer Mianmara odstupio

VOJNI čelnik Mianmara, general Than Shwe odstupio je s mjesta premijera na kojem će ga zamijeniti treći dužnosnik po hijerarhiji, general Khin Nyunt, objavili su državni mediji u ponedjeljak.

Than Shwe će zadržati svoju poziciju predsjednika Državnog vijeća za mir i razvoj kao i mjesto glavnog zapovjednika oružanih snaga, objavio je radio.

Iz diplomatskih krugova u Yangonu se saznaje da Khin Nyunt, moćni zapovjednik vojne obavještajen službe, ima reputaciju reformista iako nije jasno hoće li njegovo imenovanje utjecati na gotovo tromjesečno zatočeništvo čelnice opozicije Aung San Suu Kyi.

Vojska Mianmarom vlada od 1962. godine kada je počinjen vojni udar dok je 1990. godine vojni režim odbio priznati veliku izbornu pobjedu Nacionalne lige za demokaraciju kojoj je na čelu Suu Kyi.

Yangon je sve do sada ignorirao rastuću međunarodnu konsternaciju zbog slučaja Suu Kyi, koja je pritvorena 30. svibnja nakon sukoba između njezinih pristaša i provladine mladeži.

Sjedinjene države i Europska Unija uvele su oštrije sankcije protiv te osiromašene azijske zemlje, dok je Japan zamrznuo daljnju pomoć.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara