Premijer Račan pustio u rad novi "Vindijin" pogon

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan danas je u Varaždinu pustio u rad novi "Vindijin" suvremeni pogon za obradu mlijeka zadržive svježine, vrijedan 46,5 milijuna kuna, a u prigodnu govoru istaknuo je da je "Vindija" dobar primjer privatizacije, dobra poslovanja i otvaranja radnih mjesta.

"Vlada se uglavnom nosi s gospodarskim teškoćama i problematičnim tvrtkama, a treba vidjeti i dobar dio gospodarstva koji je zaslužan za visoku stopu rasta. Toj stopi od pet posto pridonijele su i tvrtke poput "Vindije" koja će, sudeći po njezinim razvojnim ambicijama, tako i nastaviti", rekao je premijer.

Govoreći o "Vindijinu" dobru primjeru privatizacije, izjavio je kako razumije da građani ne vjeruju privatizaciji, jer je "štošta u privatizaciji bilo loše, no upravo zato valja istaknuti ono što je dobro i na čemu se privatizacija mora graditi". Posebno ga se, kako je kazao, dojmila povezanost "Vindije" i turizma, jer "Vindija" više od 40 posto proizvodnje realizira u tri glavna turistička mjeseca.

"Vindija" se ne boji konkurencije, već je smatra dobrodošlom, iako još mnogi bježe od konkurentnosti k monopolu. Hrvatska ulazi na europska tržišta i svoje gospodarstvo mora graditi na konkurentnosti, primjerice kao u prehrambenoj industriji, koja pokazuje da s "optimizmom možemo gledati na dane kada ćemo na europskom tržištu biti još prisutniji", rekao je premijer.

Račan je izjavio i kako "zajedničkim snagama treba sačuvati perspektivu turizma i osigurati daljnji rast". "Da bismo to mogli, važno je sačuvati makroekonomski i politički stabilnu zemlju, inače turisti neće dolaziti. No neke stvari ne ovise o nama. Na turizam mogu utjecati okolnosti u široj regiji, poput rata u Iraku.

Kako je rekao, živimo u nestabilnoj regiji i u tim okolnostima trebamo pokazati da je Hrvatska stabilna i sigurna. Ne smijemo griješiti ni u gospodarskim planovima ni u političkim stajalištima", istaknuo je Račan.

Nova linija za preradu mlijeka, kazao je glavni direktor "Vindije" Dragutin Drk, jedinstvena je u Hrvatskoj, u koju je uloženo oko 46,5 milijuna kuna. Ta je tehnologija "Vindiji" omogućila da prva na hrvatskom tržištu ponudi svježe mlijeko u bocama s produženim rokom trajanja.

Pogon su razgledali i potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministri Mato Crkvenac, Božidar Pankretić i Ljubo Jurčić.

(Hina) var vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara