Premijer Sjeverne Makedonije: Razočarao me EU, ali i dalje se želimo pridružiti

Premijer Sjeverne Makedonije: Razočarao me EU, ali i dalje se želimo pridružiti
Foto: Epa

SJEVERNA MAKEDONIJA razočarana je odbijanjem Europske unije da započne pristupne pregovore, rekao je danas premijer Zoran Zaev, ali njegova zemlja je još uvijek predana pridruživanju Uniji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predvodio je malu skupinu čelnika EU-a koji su u listopadu spriječili otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom unatoč zabrinutosti zbog sve većeg utjecaja Kine i Rusije na Balkanu.

"Za nas nema alternative"

"Razočarani smo", rekao je Zaev novinarima nakon susreta sa svojim grčkim kolegom Kyriakosom Mitsotakisom na rubu summita u grčkom gradu Solunu.

Zaev je rekao kako je dobio "golemo ohrabrenje" od Mitsotakisa da njegova zemlja ostvari svoj cilj. Grčki je premijer rekao kako je u njegovu programu pomoći Sjevernoj Makedoniji, rekao je Zaev.

"Za nas nema alternative", rekao je Zaev govoreći o nastojanju Sjeverne Makedonije da uđe u EU.

Promijenila ime

Nakon što je Skoplje pristalo okončati spor s Grčkom oko imena države - promijenivši ga u Sjeverna Makedonija od Makedonija - ta bivša jugoslavenska republika je očekivala da će dobiti datum za početak pristupnih pregovora s EU-om.

Macron je, međutim, rekao kako kandidature Albanije i Sjeverne Makedonije ne mogu ostvariti napredak dok EU ne promijeni kako i kada se provjerava jesu li kandidati ostvarili ciljeve za pristupanje, od gospodarske politike do ljudskih prava i vladavine prava.

Pariz kaže kako je EU suočen i s previše izazova da bi primio dvije zemlje s Balkana, regije koja još uvijek osjeća posljedice ratova iz 1990-tih i bori se s kriminalom i korupcijom.

Europska komisija, međutim, kaže kako blokiranje njihova pristupa šteti vjerodostojnosti Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara