Premijera "Ifigenije" 25. i 26. siječnja u Maloj sceni

Premijera "Ifigenije" 25. i 26. siječnja u Maloj sceni

U KAZALIŠTU Mala scena 25. i 26. siječnja 2006. u 20 sati premijerno će se izvesti drama "Ifigenija". Tekst je napisala mlada dramatičarka Lana Šarić, režija je povjerena Ivici Šimiću, a glumačku postavu čine: Nina Kaić (Ifigenija), Lana Barić (Klitemnestra), Dražen Bratulić (Agamemnon), Nikša Marinović (Ahilej) i Ronald Žlabur (Batler). Predstava je namijenjena mladima i odraslima.

"Ifigenija" je najnoviji naslov Scene za mlade  Male scene, kazališta koje sustavno njeguje repertoar za publiku od 12 godina na više. Predstave Scene za mlade obuhvaćaju različite teme iz života mladih, bilo da su nastale prema klasičnim tekstovima ili prema onima modernijih autora. U suvremenom europskom kazalištu upravo predstave za mlade označavaju jedan od najvitalnijih dijelova kazališne umjetnosti.

"Ifigenija" je nastala prema motivima Euripidove drame "Ifigenija u Aulidi", no Lana Šarić je napisala potpuno novi tekst u kojem, uz temu žrtvovanja mladog čovjeka za političke interese, veći naglasak stavlja na obiteljske odnose i ulogu mladog čovjeka u suvremenoj obitelji.

"Dva glavna motiva oko kojih sam odlučila formirati novi tekst bili su motiv rata i motiv obitelji. Naravno da to i jest tema Euripidove Ifigenije, ali mislim da su u ovoj obradi ta dva motiva dobila istaknutije, dijametralno suprotno mjesto u kompoziciji komada"- rekla je mlada autorica.

Predstava "Ifigenija" donosi i jednu novost u kazalište, najavljuju u Maloj sceni. Naime, nakon svake izvedbe za publiku će se organizirati rasprava - okrugli stol. Na taj se način želi kazalište pretvoriti u otvoreni forum gdje će svi nazočni moći iznijeti svoje mišljenje o problemima naznačenima u predstavi te o društvu o kojem predstava progovara.

"Ifigenija" Lane Šarić je također najnoviji naslov u Biblioteci Mala scena, u kojoj je do sada izdano 15 knjiga. Osim dramskog teksta, knjiga sadrži i uvodni dio koji je priredila Nora Krstulović. Svrha je ovog uvoda učiniti klasični dramski tekst u suvremenoj reinterpretaciji jasnim današnjoj mladoj publici, poručuju iz Male scene. Uz informacije o klasičnoj grčkoj drami, mnoštvo referenci iz suvremene kulture ukazuje na njezinu vrijednost i svevremenost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada dramatičarka Lana Šarić rođena je 1983. u Zagrebu. 2001. upisala je studij dramaturgije na ADU i paralelno talijanski jezik i književnost i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu. Trenutno je apsolventica dramaturgije.
 
Tokom studija piše kratke scenarije za Dječji program HRT-a, autorica je nekoliko kratkih tekstova za dramski studio ZKM-a, te igrokaza u povodu svjetskog dana astme (2003.).
 
2004. napisala je scenarij za jednosatni film "Oči u oči", koji je otkupila Hrvatska televizija. Iste godine sudjeluje na Interplay-u, međunarodnom forumu mladih dramskih pisaca, s dramom "Dupin, rak i lastavica", za koju je 2005. dobila Rektorovu nagradu. Drama je iste godine objavljena na Hrvatskom radiju.
 
2005. s umjetničkom udrugom Fabrica postavlja i režira svoj novi tekst "Meso", koji je kasnije također objavljen na Hrvatskom radiju. Iste godine s "Mesom" sudjeluje na svjetskom Interplay-u, održanom u Australiji.
 
Osim teksta Ifigenija za kazalište Mala Scena, prošle godine napisala je i adaptaciju "Sna ljetne noći", za dječji dramski studio u Rijeci.
 
Trenutno radi na scenariju za dugometražni igrani film, novom dramskom tekstu i radio-drami.


Lana Šarić

Više o predstavi "Ifigenija" pogledajte na web stranici http://www.mala-scena.hr/hrv/predstave_ifigenija.asp.

 

Foto: Mala scena

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara