Premijerkini savjetnici razmišljaju o povećanju PDV-a na 25 posto

Premijerkini savjetnici razmišljaju o povećanju PDV-a na 25 posto

Tekst: V.Š.
Foto: Ilustracija

HRVATSKA bi mogla postati zemlja s najvećom stopom PDV-a u Europi.

Slobodna Dalmacija piše da ekonomski savjetnici premijerke Jadranke Kosor razmatraju mogućnost povećanja stope PDV-a na 25 posto, što je najviša dopuštena stopa u zemljama Europske unije. Hrvatska je sa sadašnjim PDV-om od 23 posto među zemljama s najvišom stopom toga poreza u Europi.

"Moramo PDV vratiti na stopu od 22 posto jer je lanjsko povećanje tog poreza povećalo troškove života, smanjilo raspoloživi dohodak građana i oslabilo potrošnju. Ako se razmišlja o povećanju PDV-a, to bi značilo produbljivanje spomenutih negativnih trendova", rekao je tvorac ekonomskog programa SDP-a Branko Grčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba nam smanjenje poreza"

On smatra da bi povećanje PDV-a bilo još lošije rješenje od "harača", jer je trajnijeg karaktera. "Moglo se predvidjeti da povećanje ionako visokog poreznog opterećenja u Hrvatskoj neće donijeti nikakvog pozitivnog učinka doli krpanja proračunskih rupa. Nama treba potpuno suprotan zaokret, smanjenje poreza kao jedan od načina poticanja gospodarstva, zapošljavanje i potrošnje"

"Svako povećanje poreza na najšire oblike potrošnje, a to je upravo PDV, najviše pogodi najsiromašnije. Prvo načelo porezne politike je pravedna raspodjela poreznog tereta, a to kod nas nije slučaj. Da bi bio slučaj, mora se jače oporezovati imovina, špekulativna zarada i drugi oblici dohotka gdje se ostvaruju visoki profiti", objasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara