Preminula legendarna glumica Semka Sokolović-Bertok

U UTORAK navečer u zagrebačkoj bolnici Rebro preminula je glumica Semka Sokolović-Bertok, hrvatskoj publici najpoznatija po ulogama u brojnim filmskim i TV komedijama. Njen sin Mario medije je obavijestio kako je glumica preminula od posljedica moždanog udara i krvarenja koje je uslijedilo, zbog čega je prije nekoliko dana i hospitalizirana.

Semka Sokolović-Bertok, rođena Sarajka, koja je veći dio svoje bogate karijere provela u Zagrebu, preminula je u 72. godini života. Njena obitelj te brojne kolege, s kojima je surađivala, oprostit će se s njom u ponedjeljak, 10. ožujka, na zagrebačkom Mirogoju. Prema riječima njenog sina Marija, stanje se glumici naglo pogoršalo zbog čega je cijela obitelj, a prvenstveno njen suprug, u potpunom šoku.

Sretni spoj bosanskog humora i inteligentnog sarkazma

Semka Sokolović-Bertok glumila je u gotovo stotinu televizijskih i filmskih projekata, a karijeru je započela 1956. godine u filmu "U mreži". Glumila je u gotovo svim filmskim i(li) televizijskim projektima koji danas pripadaju analima hrvatske, pa čak i balkanske kinematografije. "Kuda idu divlje svinje", "U registraturi", "Roko i Cicibela" i "Velo misto" samo su neki od projekata u kojima je pažnju plijenila nesvakidašnjim smislom za humor, kojeg su mnogi nazivali "spojem tipičnog bosanskog humora i inteligentnog sarkazma".

Pripadnici mlađe generacije sjećaju je se iz humorističnog serijala "Jel' me netko tražio", a raspadom Jugoslavije glumica je nastavila podjednako djelovati i u Hrvatskoj i u rodnoj Bosni, ističući kako "umjetnost nema granice, a pogotovo ne ove jadne, balkanske". Posljednju ulogu odigrala je prošle godine u srpskom filmu "Ljubav i drugi zločini", a hrvatsko izdanje magazina Hollywood svrstalo ju je na deseto mjesto najlegendarnijih hrvatskih glumica svih vremena.

D.K.
Foto: M.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara