Preminuo glumac Ante Čedo Martinić

Foto: HNK Split

U 51. GODINI u Splitu je preminuo hrvatski glumac Ante Čedo Martinić nakon teške i duge borbe s rakom želuca, potvrđeno nam je iz splitskih kazališnih krugova. Komemoracija Čedi Martiniću će se održati u splitskom HNK-a u srijedu u 13 sati. Pogreb će biti u četvrtak u Martinićevim rodnim Pučišćima, a ispraćaj na splitskom groblju Lovrinac istog dana u 9,30 sati.

Gradsko vijeće Splita na inicijativu šefa SDP-a Marina Jurjevića odalo je na današnjoj sjednici počast Martiniću minutom šutnje. Predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić bila je šokirana viješću da je Martinić preminuo.

Kazališne daske i televizijske sapunice

Unatoč bolesti, Čedo Martinić bio je aktivan do posljednjeg dana. Njegovom smrću, splitski HNK ostao je bez svog ravnatelja Drame. Ne zna se tko će ga naslijediti na toj dužnosti.

Uz brojne dramske uloge u teatru, Čedo Martinić ostvario je i sjajnu televizijsku karijeru. Mnogima je ostao upamćen po ulozi negativca u našoj prvoj sapunici Villi Mariji. Glumio je i u serijalima Ponos Ratkajevih, Novo doba i Odmori se, zaslužio si. S klapom Sveti Florijan 2010. godine pobijedio je na Splitskom festivalu hitom Kako ću joj reć da varin.

Čedo Martinić bio je omiljen, Splićani će ga pamtiti i po interpretaciji cara Dioklecijana u poznatoj ljetnoj fešti Dani Dioklecijana.

Karcinom mu je dijagnosticiran prije godinu dana.

Cijeloga života ostao vjeran splitskom HNK-u

Martinić je rođen 27. siječnja 1960. godine u Pučišćima na Braču, a nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu, srednju vojnu školu pohađa u Zagrebu gdje je završio i Akademiju dramskih umjetnosti. "Karijeru je započeo ulogom u Shakespearovom Othellu 1983. u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu čijim je daskama ostao vjeran cijeloga života. U svom je kazalištu ostvario oko sedamdeset dramskih, ali i operetnih i kabaretskih uloga. Bio je neizostavna glumačka figura u repertoaru Drame splitskog HNK tijekom gotovo trideset godina", napisali su na stranicama "njegovog" splitskog HNK-a.

Kao najznačajnije uloge su mu istaknuli one Krležinog Leonea Glembaja, Molierevog Don Juana, Shakespearova Hamleta, Marka Barića iz Begovićeve drame Bez trećeg, ali i princa Orlofskog iz Straussove operete Šišmiš, kao i šjor Bepa Pegule i Lešandra iz Tijardovićevih Male Floramye i Spli'skog akvarela. U svibnju 2010. godine Martinić je dobio nagradu Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u Drami Hrvatskog narodnog kazališta Split, u sezoni 2008/09. i 2009/10.

Priznao je da su liječnici "digli ruke od njega"

U intervjuu koji je dao početkom studenog Martinić je kazao da su liječnici "digli od njega ruke", ali da ne klone duhom i nadu je polagao u vjeru. "Bolest je dio života. Tu sam, radim, to što sam bolestan, ne znači da ću sjesti i čekati da smrt dođe po mene", kazao je Martinić u intervju Globusu te dodao kako misli da bi bez duboke vjere teško izdržavao vrijeme bolesti.

Smatrao je da bi njegovo izlječenje bilo čudo. "Medicina je digla ruke od mene, a radi se o teškoj opakoj bolesti. To je situacija u kojoj stvarno vidiš koliko je medicina daleko od rješenja. Pa i silna alternativa kojoj sam izložen, s lijeve i s desne strane. Čini ovo, čini ono. Uočljiva je silna ljudska nemoć u rješavanju tog problema. Jer kad službena medicina ni čovjek ne mogu učiniti ništa, što drugo nego prepustiti se Bogu. Uzdam se u Božju providnost. Zato bi moje izlječenje bilo ništa drugo do Božje čudo".

Predsjednik Sabora Boris Šprem izrazio sućut Martinićevoj obitelji i splitskom HNK-u

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem uputio je članovima obitelji i Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu izraze sućuti povodom smrti Ante Čede Martinića:
 
"Vijest o preranom odlasku uglednog glumca Ante Čede Martinića duboko me rastužila. Ostat će u našem sjećanju kao izniman umjetnik iza kojeg stoji veliki i raznovrsni opus, ali i kao hrabar, ustrajan i odlučan čovjek kojemu je opaka bolest bila dodatni poticaj da se posveti još i više onome što je najviše volio, a to su gluma i obitelj. U ime svih zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora kao i u moje osobno ime upućujem izraze najiskrenije sućuti", piše u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara