Preminuo glumac Glenn Ford, zvijezda filma "The Big Heat"

GLUMAC Glenn Ford, iza kojega je ostalo oko 85 snimljenih filmova, od kojih je najupečatljivije uloge ostvario u filmovima "The Big Heat", "Superman", "The Blackboard Jungle" i "Gilda", preminuo je u srijedu u devedesetoj godini života.

Glumac uglavnom poznat po svojim ulogama u Western filmovima, za koje je svojevremeno izjavio da ih obožava budući je "Divlji zapad svijet muškaraca", debitirao je 1939. u filmu "Heaven With a Barbed Wire Fence", nakon što ga je uočio "lovac na talente" Tom Moore iz filmske kompanije 20th Century Fox.

Na samom početku njegova je karijera nakratko prekinuta zbog vojne službe tijekom Drugog svjetskog rata. Po završetku rata karijeru je nastavio melodramom "Gilda" u kojoj glumi s Ritom Hayworth s kojom je kasnije snimio i "The Loves Of Carmen", film kojega je nazvao svojom "sramotom" i "najvećom pogreškom koju je ikada napravio", dodavši kako je ipak vrijedilo snimiti taj film, budući je bilo pravo zadovoljstvo ponovno raditi s Hayworth.

Tijekom 1940-ih i 1950-ih godina Ford je dokazao da je njegova sposobnost glume prilagodljiva gotovo svim žanrovima, snimivši fimove popit krimića "The Big Heat", Westerna "3:10 To Yuma", te komedija poput "The Gazebo" i "The Teahouse Of The August Moon".

"Ljudi mi se smiju kada kažem da ja nisam glumac, al ja to zaista nisam. Igram samoga sebe." - opisao je Ford svoju glumu svojevremeno, pokušavši uvjeriti javnost da "na platnu nikada nije glumio nikoga drugog osim samoga sebe".

U Western filmovima Ford je prepoznat kao "najbrži pištolj", sposoban "povući i opaliti" u samo 0.4 sekunde, što je brže i od samoga Johna Waynea. Tijekom svoje karijere nerijetko je inzistirao da bude sniman s lijeve strane, budući mu je desna strana lica, točnije čeljust, bila iskrivljena nakon što ga je udario konj, te je Ford smatrao kako je njegova desna strana lica bila jedina "koju je vrijedilo snimati".

Jedna od najpoznatijih Fordovih uloga bila je ona u filmu "The Blackboard Jungle", gdje je glumio mladog učitelja koji svojim pristupom razred sastavljen od maloljetnih delikvenata nagna da učine nešto od svog života.

Glenn Ford, pravim imenom Gwyllyn Samuel Newton Ford ženio se nekoliko puta. Iz prvog braka s glumicom i plesačicom Eleanor Powell Ford ima sina Petera, a nakon toga ženio se još dva puta, glumicom Kathryn Hays i 23 godine od njega mlađim modelom Cynthiom Hayward, od koje se također razveo.

Ford, koji je tijekom svoje 53 godina duge karijere u Hollywoodu glumio u svim žanrovima, od romantičnih filmova do komedija, 1990- ih je preživio nekoliko moždanih udara, nakon čega se njegovo zdravstveno stanje sve više pogoršavalo. Ford je preminuo u svom domu u Beverly Hillsu u Kaliforniji.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara