Preminuo hinduistički sveti čovjek Sai Baba

Preminuo hinduistički sveti čovjek Sai Baba

Foto: AFP 

DUHOVNI vođa hinduizma Sathya Sai Baba, preminuo je u 86 godini života. Vijest o smrti čovjeka koji je Indiji tretiran kao božanstvo potvrdio je ravnatelj bolnice Sri Sathya Sai, dr. A.N. Safaya. Valja naglasiti kako je Sai Baba proteklih dvadeset dana bio priključen na aparate za disanje i dijalizu a liječnici su se borili s višestrukim zakazivanjem unutarnjih organa.

Veliko mnoštvo Indijaca okuplja se u hramu u neposrednoj blizini bolnice u kojoj je ležao, a u tom hramu bit će  izloženo Sai Babino tijelo sve do utorka. Pokop će biti održan u njegovu rodnu selu Puttapatri, a očekuje se više stotina tisuća vjernika.

Sai Baba je rođen 23. studenog 1926. godine kao Sathyanarayana Raju. Bio je jedan od najutjecajnijih religijska figura hinduizma i učitelj. Za sebe je govorio da je reinkarnacija sveca Sai Babe od Shirdija koji je preminuo 1918. godine, a često je detaljno opisao njegov život. 

Prema legendi, 1940. godine kada je Sai Baba imao četrnaest godina, objavio je da je reikarnacija Sai Babe iz Shirdija. Dokaz da je reikarnacija poznatog sveca s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća bilo je, kada je prema predaji, uzeo cvijeće jasmina bacio ga na pod a raspored bačenog cvijeća oblikovao je ime "Sai Baba". Četiri godine kasnije u rodnom selu Puttaparthi izgrađen hram.

Inače do tada nepoznato selo preko noći je postalo centar za hodočašće. Danas se u Puttaparthi nalazi sveučilište s tri kampusa kao i dvije posebne bolnice koje se potpuno besplatno skrbe o potrebama siromašnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Procjenjuje se da je Sai Baba imao najmanje 6 milijuna sljedbenika te hramove u više od 126 zemalja svijeta.Prema svjedočenjima njegovih vjernika, mogao je izvoditi čuda te je znao prizivati prstenje, satove i sveti pepeo vibhuti, kojeg su njegovi sljedbenici mazali po čelu.

Sai Baba je 1960 godine izjavio da će biti u ovom smrtnom ljudskom obliku još 59 godina, odnosno do 2019. godine.

Sai Baba napustio je Indiju samo jednom i to 1968. godine kada je zrakoplovom otišao u Keniju , a tada je posjetio i Ugandu. Nakon dva tjedna se vratio u Indiju s riječima kako je on "svugdje" te da ne mora više putovati.

"Bog jednako čovjek minus ego", jedan je od poznatih Sai Babinih citata dok je često govorio da postoji samo jedna religija -a to je religija ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara