Preminuo junak stvarnog "Velikog bijega"

Preminuo junak stvarnog "Velikog bijega"

BOJNIK ERIC DOWLING, jedan od posljednjih zatvorenika zloglasnog njemačkog logora Stalag Luft III, preminuo je u 93. godini života.

Dowling, rođen 1915. godine u Bristolu, bio je profesionalni igrač kriketa. Kada je 1939. godine izbio drugi svjetski rat, Dowling se priključio RAF-u i u zrakoplovu letio u nekoliko borbenih misija nad Njemačkom. U travnju 1942. godine je njegov zrakoplov oboren, a Dowling je nakon iskakanja padobranom zarobljen od strane Nijemaca.

Dowling je smješten u Stalag Luft III, logor za zarobljene savezničke zrakoplovce u okupiranoj Poljskoj. Tamo se odmah povezao s Rogerom Bushnellom, južnoafričkim bojnikom koji je u siječnju 1943. razradio plan za masovni bijeg pomoću kopanja tunela. Dowling je nagledao tunele, te krivotvorio isprave i šivao civilnu odjeću pomoću koje bi se zrakoplovci mogli "uklopiti" u lokalno stanovništvo.

Kada je noću 24. ožujka otpočeo bijeg, samo 77 od planiranih 250 bjegunaca se uspjelo njime koristiti prije nego što su otkriveni od njemačkih stražara. Među onima koji su ostali bio je i Dowling.

Od 77 bjegunaca, samo trojica su se uspjela dokopati slobode. 74 je pohvatano, a 50 ih je - po izričitoj Hitlerovoj zapovijedi - pogubljeno. Žrtva, međutim, nije bila uzaludna, s obzirom da su nakon rata dokumenti pokazali da je u akciji hvatanja odbjeglih zrakoplovaca bilo angažirano čak 100.000 njemačkih vojnika koji tako nisu mogli sudjelovati u borbama koje bi inače produžile rat.

Dowling je slobodu dočekao godinu dana kasnije, kada se nacistička Njemačka predala. Nakon rata je nastavio karijeru u RAF-u, prvo kao pilot, potom kao NATO-v zrakoplovni istražitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeg iz Stalaga Luft III bio je najmasovniji bijeg zarobljenika u drugom svjetskom ratu u kojem su sudjelovali zapadni saveznici. Kao takav je zagolicao maštu holivudskih producenata, te je 1963. godine snimljen "Veliki bijeg", film koji je okupio najveće zvijezde tadašnjeg Hollywooda. Lik inspiriran Dowlingom je tumačio Charles Bronson.

"Veliki bijeg" je postigao veliki uspjeh i smatra se jednim od klasika u žanru ratnog filma. Dowling, međutim, s njime nije bio oduševljen, smatrajući kako su scenaristi uzeli previše kreativne slobode. Najviše mu je na živce išla scena u kojoj lik kojeg tumači Steve McQueen motociklom pokušava proći kroz ogradu na švicarskoj granici.

Dowlinga je smrt zatekla u snu, dok je boravio u staračkom domu u blizini Bristola. Njegov sin je za britanske medije rekao da je Dowling "bio veliki čovjek" te da je "ponosan na njegova postignuća" i "ono što je učinio nastojeći spasiti Britaniju i Europu".

D.A.

Foto: Times/Daily Telegraph

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara