Preminuo "Kralj pudinga" Rudolf August Oetker

RUDOLF AUGUST OETKER, osnivač istoimenog carstva i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, preminuo je u utorak, uslijed plućnih tegoba u 90. godini života, priopćeno je iz Oetkerove tvrtke.

Oetker je umro u bolnici u Hamburgu, a tek nedavno, u rujnu prošle godine, proslavio je devedeseti rođendan. Iza sebe je ostavio tri braka i osmero djece.

Dr. Oetker, u Njemačkoj poznat kao "Kralj pudinga", rođen je 20. rujna 1916. u Bielefeldu. Već kao sedamnaestogodišnjak postao je vlasnik tvrtke, a koju  je osnovao njegov djed, apotekar  August Oetker.

Praškom za pecivo, koji je bio apsolutna novina, on je položio kamen temeljac za razvoj prave imperije na tržištu hrane, koju je do savršenstva izgradio njegov unuk Rudolf August. Tako su se uz praške za peciva, počeli redati prašci za puding, gotove smjese za pravljenje raznoraznih kolača, mliječni proizvodi, pizze, a poslije su u sastav imperije došle pivovare, brodovi, jedna banka, votka i hoteli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncern Dr. Oetker zapošljava širom svijeta 21 tisuća judi, uz godišnji obrt od 7 milijardi eura.

Rudolf August Oetker iz koncerna se povukao 1981., a upravljanje je preuzeo njegov najstariji sin August. Preminuli "Kralj pudinga" svojim je suradnicima ostao u sjećanju kao iznimano "topao čovjek i dobar suradnik".

B.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara