Preminuo prvi direktor "Gavelle" Pero Budak

PERO BUDAK, dramatičar, pjesnik, pripovjedač i prvi direktor zagrebačkog kazališta "Gavella" preminuo je danas u 92. godini života.

Pero Budak je rođen u Trebinju 21. lipnja 1917. godine, a Pučku je školu pohađao u Nikšiću, Lovincu i Zagrebu, gdje je završio i gimnaziju. Nakon završene srednje škole počeo je usporedno studirati medicinu i glumu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu je između 1940. i 1950. godine igrao mnoge uloge u djelima najboljih hrvatskih i svjetskih dramatičara, a nakon Drugog svjetskog rada bavio se i režijom u kazalištima Kerempuh i Komedija, nakon čega je postao direktor Zagrebačkog dramskog kazališta, danas poznatijeg kao "Gavella". Između 1970. i 1981. bio je direktor Nakladnog zavoda Matice hrvatske.

Dva njegova najigranija komada su "Mećava" i "Klupko" koji su svoje praizvedbe imali početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, nakon čega je uslijedio niz drama koje su bile često izvođene u hrvatskim kazalištima. Istovremeno piše i svoju prvu zbirku pjesama "Lipe su procvale", a nakon toga se okreće prvenstveno dramskom radu.

U devedesetim godinama prošlog stoljeća posvetio se prozi, a najpoznatija djela iz tog razdoblja su mu roman "Karanova sofa", te "Sonata u d-molu", "Atelje" i "Nailaze vode". No, u novijoj je hrvatskoj književnosti Pero Budak ipak najznačajniji kao komediograf, koji je volio folklorne elemente, dok se komično prvenstveno ostvaruje kroz vješte dramske zaplete.

Ispraćaj Pere Budaka održat će se u ponedjeljak 8. prosinca 2008. godine u 11:40 sati na zagrebačkom Krematoriju.

J.C.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara