Preminuo Vice Vukov

JUTROS je u Zagrebu u 73. godini života preminuo Vice Vukov, poznati hrvatski pjevač i bivši saborski zastupnik. Njegova supruga je kazala da su joj liječnici iz bolnice za plućne bolesti javili da mu je srce slabo.

>Video: Biografija Vice Vukova

Nakon 34 mjeseca koja je proveo u moždanoj komi, Vukov je jutros u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Rockfellerovoj ulici u Zagrebu izgubio bitku za život.

17. studenog 2005. prilikom spuštanja niz stepenice u zgradi Hrvatskog sabora, Vukovu je najvjerojatnije pozlilo te je izgubio ravnotežu i pao. Pri tom je zadobio frakturu lubanje i nagnječenje mozga. U ožujku 2006. godine liječnici su rekli da se nalazi u trajnom vegetativnom stanju s nimalo šanse za oporavkom. Kasnije su stizale informacije da se povremeno budio iz kome i da je ponekad bio svjestan svoje okoline, međutim značajnijeg napretka nije bilo.

Sa sada 70-godišnjom suprugom, Dijanom Bulat Vukov, bio je u braku od 1961. godine. Imaju dvoje djece: 46-godišnjeg sina Emila i 30-godišnju kćerku Ivanu.

"Kada je govorio cijela je sabornica šutjela"

Gordana Sobol, parlamentarna zastupnica SDP-a, bila je prva koja je nastradalog Vukova pronašla kako leži na dnu stepeništa. Kako nam je rekla, taj neugodan prizor ju je jako pogodio, ali se nadala da će se Vukov ipak oporaviti.

"Koliko god da je njegovo stanje dugo trajalo moram kazati da je njegova smrt došla, kako to i inače bude, prerano i iznenada. S njime sam djelila saborske klupe i sjećam ga se kao finog i uglađenog, kulturnog i obrazovanog gospodina", kazala nam je Sobol.

"Možda će netko reći da je u saboru malo govorio, ali kada je govorio onda je cijela sabornica šutjela. Svoju veličinu je dijelio i kroz klub SDP-a na što sam vrlo ponosna. Pamtit ću ga kao prekrasnog čovjeka s kojim se moglo i ozbiljno porazgovarati, nasmijati se i ugodno družiti", rekla nam je na kraju SDP-ova parlamentarka.

"Bio je vrhunski intelektualac"

Još jedna od osoba koje su se nakon kobnog pada zatekle blizu nastradalog Vice Vukova je SDP-ova parlamentarna zastupnica Milanka Opačić. Upitana može li prisjetiti događaja od toga dana, Opačić nam je odgovorila:

"Ja bih se radije prisjetila nekih lijepih trenutaka, jer sve ove godine koliko je Vice bio u komi, vidjelo se koliko je falio SDP-u i cijeloj javnosti. Bio je vrhunski intelektualac i svaki puta je bilo fascinantno gledati s koliko pažnje i detalja je spremao svoja saborska izlaganja."

Opačić zaključuje da će društveni i politički život u Hrvatskoj "svakako osjetiti prazninu nakon njegovog odlaska".

Angažman za ljudska prava predstavljao mu je životnu orijentaciju

Predsjednik HHO-a Ivo Banac, rekao nam je da Vice Vukov nije dugo sudjelovao u članstvu Hrvatskog helsinškog odbora, ali njegov angažman za ljudska prava predstavljao mu je životnu orijentaciju.

"Bio je tih i blag čovjek, umjeren u svakom pogledu, korijeniti Hrvat,  kojeg je odredio prelijepi Zlarin, biser šibenskog otočja. Njegova pjesma "To je tvoja zemlja" bila je himna reformnog pokreta 1971. godine. Diktatorski ga je komunistički režim predstavljao šovinistom, a bio je čovjek okrenut znanosti i razumijevanju upravo onih fenomena što su predstavljali prepreku i njemu i hrvatskom društvu. Njegova časna uspomena ostat će nam u trajnom sjećanju", prisjetio se predsjednik HHO-a Ivo Banac.

"Njegovi govori su bili dragulji"

Saborski zastupnici su za smrt Vice Vukova doznali od potpredsjednika Sabora, Vladimira Šeksa. Bivšem saborskom kolegi i velikanu hrvatske glazbene scene, počast su odali minutom šutnje. Šeks je rekao kako je Vukov bio plemenit čovjek, koji je njegovao i poticao domoljublje i rodoljublje, te kako će njegov trag, u hrvatskoj kulturi, ostati zabilježen zlatnim slovima.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao kako će Vukov svima nedostajati i kako je bio ne samo velik pjevač i političar, već i velik čovjek. Milanović se prisjetio i kako je Vukova upoznao još kao četverogodišnji dječak.

SDP-ov saborski zastupnik Ivo Josipović je izrazio svoju sućut obitelji Vice Vukova. I on je naglasio kako je Vukov bio velik čovjek te kako je njegov odlazak velik gubitak i za glazbu, i za politiku. Podsjetio je kako je, nažalost, Vukov dio glazbene karijere "propustio" upravo zbog političkog režima, koji je u bivšoj Jugoslaviji bio na snazi. Ipak, prema Josipovićevim riječima, "Vukov je bio dovoljno velik da oprosti i da se uključi u politiku za dobrobit Hrvatske". "Svaki od njegovih govora u Saboru je bio dragulj", smatra Josipović.

"Nitko nije imao pjevača poput Vice pa čak ni Talijani"

Vijest o smrti Vice Vukova s tugom su primili njegovi brojni estradni kolege. Mate Mišo Kovač, koji je nastupio s Vukovom samo dan prije tragičnog pada, rekao je kako je Vukov bio "najveća zvijezda" te kako "nitko nije imao pjevača poput Vice pa čak ni Talijani".

Arsen Dedić je s Vukovom bio prijatelj od djetinjstva. Zajedno su se školovali, zajedno su pjevali. Stoga ne čudi što je smrt Vice Vukova strašno pogodila Dedića i njegovu obitelj, jer su vjerovali da se Vukov može oporaviti od posljedica pada. Dedić je svom teško bolesnom prijatelju, prije godinu dana, posvetio pjesmu "Nisam ti dospio reći'".

Estradnog kolege se s tugom prisjetila i Tereza Kesovija. Kao bliska prijateljica obitelji, Kesovija je vidjela kroz što je sve prolazila Vicina supruga Dijana, dok se on protekle tri godine mučio u bolničkoj postelji. Starog je prijatelja opisala kao "velikog gospodina i intelektualca". Kao i mnogi drugi prijatelji i suradnici Vice Vukova, i ona je podsjetila na to koliko je njegova pjevačka karijera propatila zbog politike.

Gotovo 50 godina glazbene karijere

Vice Vukov je rođen 3. kolovoza 1936. godine u Šibeniku. Iako ga hrvatska javnost prvenstveno pamti po prekrasnom glasu, kojim je godinama oduševljavao mnoge, osim pjesmom, Vukov se bavio i publicistikom te politikom. Tijekom dugogodišnje karijere, snimio je preko 400 pjesama.

Glazbenu karijeru je započeo početkom 1959. godine, kad ga je na jednoj pjevačkoj audiciji zamijetio direktor opatijskog festivala, Josip Stojanović. Pjesmom "Mirno teku rijeke" Vukov je oduševio publiku te je osvojio prvo mjesto na festivalu. Zvijezda je stvorena - Vukov je, gotovo preko noći, postao jednim od najpoznatijih glazbenika na području tadašnje Jugoslavije, koju je na Eurosongu predstavljao dva puta - u Londonu, 1963. godine, s pjesmom "Brodovi" te u Napulju, 1965. godine, s pjesmom "Čežnja".

Vukov je vrlo brzo postao poznat diljem svijeta - nastupao je po cijeloj Europi, ali i u SAD-u, Kanadi, Brazilu, Japanu, Novom Zelandu, Australiji te u zemljama s područja bivšeg Sovjetskog saveza.

Zbog politike zaboravio na pjesmu

Vukov je 1971. godine, zajedno s Franjom Tuđmanom te Markom Veselicom sudjelovao u Hrvatskom proljeću. Time je zapravo označio kraj svoje glazbene karijere u tadašnjoj Jugoslaviji. Naime, 1972. godine, u vrijeme vala uhićenja sudionika Hrvatskog proljeća, policija mu je pretresla stan. Budući da se tada nalazio na turneji u Australiji, u Jugoslaviju se nije ni vraćao, već je pobjegao u Francusku, u Pariz.

U Zagreb se odlučio vratiti četiri godine kasnije, nakon što se situacija malo primirila. Ipak, zbog sudjelovanja u Hrvatskom proljeću, imao je problema s pronalaskom posla, a sve do 1989. godine su mu bili onemogućeni svi nastupi i putovanja. Konačno, 1989. godine, Vukov izdaje novi album, ali bez svog imena na njemu.

Iako se na početku raspada Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske, Vukov držao uz predsjednika Franju Tuđmana, njihovi su se politički stavovi vrlo brzo počeli razilaziti. Tako se Vukov ubrzo priključio Hrvatskoj narodnoj stranci, iz koje je otišao 1997. godine. Dvije godine kasnije, postaje član SDP-a, a 2001. godine je imenovan za veleposlanika Republike Hrvatske u Švicarskoj. Na izborima 2003. godine, na listi SDP-a, ulazi u Hrvatski sabor kao nezavisni zastupnik.

R.I. / I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara