"Preporod" protiv Vladina prijedloga školske reforme

HRVATSKI školski sindikat ´Preporod´ smatra neprihvatljivim Vladin prijedlog školske reforme te je ponudio protuprijedlog, ustvrdivši da jamči bolji odgojnoobrazovni sustav te da je politički prihvatljiv i za vlast i za oporbu.

Na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik ´Preporoda´ Vinko Filipović izjavio je da je ´Projekt hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava za 21. stoljeće´ toliko pretenciozan da ne bi mogao izdržati ne samo 21. stoljeće nego bi se mogao zaustaviti na sljedećoj saborskoj sjednici jer ga je ´odbacila sva stručna javnost´.

Prijedlog da po sustavu 3+3+3 učitelji razredne nastave predaju u prvih šest godina osnovne škole i da se uvedu opisne ocjene najprijeporniji su dijelovi ´Projekta...´ na koje mi upozoravamo od 2000., rekao je Filipović. Kad bismo izbacili te dijelove, u dokumentu s više od 200 stranica ne bi mnogo ostalo, pa je pitanje što se radilo toliko godina i na što je potrošen novac, izjavio je predsjednik ´Preporoda´.

´Preporod´ u prijedlogu s deset točaka ističe da treba povisiti godišnja izdvajanja za odgoj i obrazovanje po stopi 0,5 iz brutto proizvoda u sljedećih pet godina te da se plaća nastavnicima povisi za 20 posto kako bi se privukli mladi za ta zanimanja u koja ih za sada uvodi negativna selekcija.

U Sindikatu smatraju kako je potrebno zadržati sadašnju organizacijsku strukturu, a obveznu školu produljiti na deset razreda. U višim razredima osnovne škole izborna bi se nastava povećala do deset sati, uveo bi se obvezatni prvi strani jezik od prvog, a drugi obvezatni strani jezik i informatika od petog razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školskoj reformi treba donijeti i obrazovno-pedagoški standard koji bi razrede ograničio na 25 učenika, utvrditi rokove gradnje škola kako bi škole s dvosmjenskog, pa čak i trosmjenskog i četverosmjenskog, prešle na jednosmjenski rad, te odrediti jasne standarde opremljenosti učionica.

´Preporod´ traži da se do početka 2004./2005. donesu novi nastavni planovi i programi, s kojima bi trebalo uskladiti i nove udžbenike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara