Prepucavanje HDZ-ovaca i SDP-ovaca rezultiralo odgodom istrage o Ini

Tekst: V.Š.
Foto: Davor Pogračić (Cropix)

SABORSKO istražno povjerenstvo odgodilo je nastavak rasprave o prvoj fazi privatizacije Ine.

Povjerenstvo bi trebalo preispitati privatizaciju Ine. Međutim, HDZ-ovi članovi povjerenstva nisu htjeli zaključiti raspravu o prvom ugovoru s MOL-om iz 2003. dok iz Vlade ne stigne dodatna dokumentacija zatražena na prošloj sjednici povjerenstva.

SDP-ovci Gordan Maras i Zlatko Koračević smatrali su da pristigla dokumentacija sadrži dovoljno podataka o postupku privatizacije, prozivajući HDZ da želi odugovlačiti s raspravom o za njih spornom ugovoru iz 2009.

"Dužnost povjerenstva je ući u prostor gdje nisu ušle institucije države", rekao je Koračević najavivši svoj prijedlog da povjerenstvo sasluša članove koalicijske Vlade iz 2003., poput Gorana Granića, Ljube Jurčića, Slavka Linića i drugih, ali i članove Vlade od 2004. do danas, a posebno Ivana Šukera koji je gotovo cijelo to vrijeme bio na čelu Nadzornog odbora Ine te bivšeg premijera Ivu Sanadera.

"To što je Vlada nastavila suradnju s MOL-om ne znači da je prvi ugovor bio zakonit"

"Vi biste oprali ruke", poručio je SDP-ovcima HDZ-ovac Boris Kunst, prozivajući ih da žele prikriti odgovornost njihove Vlade koja je prodajom Ine MOL-u "posijala sjeme zla".

"Prvo treba vidjeti vašu odgovornost zašto ste posijali sjeme zla i prodali Inu, zašto ste darovali veća upravljačka prava MOL-u nego što im prirodno pripada", poručio je Kunst.

Predsjednica Povjerenstva Dragica Zgrebec iz SDP-a potom je upitala HDZ-ovce zašto je njihova Vlada, ako već smatraju da je taj ugovor bio toliko štetan i loš, nastavila privatizaciju s MOL-om kao strateškim partnerom te mu prodala dodatnih 22 posto dionica Ine.

"To što je Vlada nastavila po istom zakonu ne znači da je prvi ugovor bio zakonit", odgovorila joj je HDZ-ovka Ana Lovrin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara