Presedan na HRT-u: Etičko povjerenstvo presudilo protiv ravnatelja Vanje Sutlića

Presedan na HRT-u: Etičko povjerenstvo presudilo protiv ravnatelja Vanje Sutlića

NA HRT-u se dogodio presedan. Po prvi puta u povijesti nacionalne javne televizije Etičko povjerenstvo HRT-a donijelo je mišljenje protiv svog ravnatelja.

Riječ je o prijavi nekolicine HRT-ovih "veterana" koje je Vanja Sutlić na jednom radnom sastanku uvrijedio rekavši da su svoje karijere izgradili na "pokolju jedne cijele generacije novinara". Sutlića su Etičkom povjerenstvu prijavili novinari Elizabeta Gojan, Damir Dević, Lela Knežević, Mladen Stubljar, Mirjana Rakić i ostali koji su se osjetili povrijeđeni Sutlićevim odgovorom na pitanje koje mu je upućeno vezano uz odlazak kvalitetnih i školovanih kadrova s HRT-a. U radu sastanka je sudjelovalo oko 150 djelatnika HRT-a.

Sutlić je na tom sastanku navodno rekao kako u dvorani sjede mnogi novinari koji su karijeru izgradili na "pokolju jedne cijele generacije novinara". Obzirom da je Sutlićevu izjavu čuo velik broj djelatnika HRT-a, Etičkom povjerenstvu nakon predviđene procedure nije preostalo drugo nego da donese presudu odnosno formalno "mišljenje" prema kojem je ravnatelj HRT-a povrijedio etički kodeks kuće.

Povjerenstvo je međutim jednoglasno odbacilo dio prijave protiv Vanje Sutlića u kojem HRT-ovi "veterani" navode da je Sutlić svojom izjavom uvrijedio "cijelu generaciju ratnih reportera HTV-a i sve djelatnike HRT-a koji nisu bili na prvoj crti ali su svojim radom i domoljubljem pridonijeli ostvarivanju zajedničkog cilja", te obitelji HRT-ovih djelatnika koji su radeći svoj posao poginuli na prvim crtama bojišnice.

Elizabeta Gojan navodno je najavila tužbu protiv Sutlića zbog tužbu narušavanja ugleda i nanošenja duševnih boli. 

"Možda nisam baš najbolje pogodio izraz"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Etičko povjerenstvo koje je odlučivalo o prijavi Elizabete Gojan i ostalih sačinjavali su Nenad Lovrenčić, Jura Ozmec, Branko Ozretić, Jadranka Rilović, Marija Topić-Crnoja i Ivanka Zorić, dok je član povjerenstva Damir Dević, zbog toga što je bio jedan od potpisnika prijave protiv Sutlića, sukladno predviđenim odredbama bio isključen iz odlučivanja o prijavi.

Sjednica Etičkog povjerenstva održana je 26. rujna, a Vanja Sutlić nije sudjelovao u njenom radu već se o prijavi očitovao pismenim putem. Odbacio je tvrdnju da je svojim istupom prekoračio ovlasti i naveo da kao glavni ravnatelj HRT-a ima pravo na slobodu govora i iznošenja vlastitog mišljenja, pri čemu se koristi i stilskim figurama poput hiperbola kojom se, kako je ustvrdio, koristio i kada je izrekao rečenicu o pokolju novinara.

Sutlić je pismenom očitovanju naveo da se slaže s time da možda nije baš najbolje pogodio izraz, ali "su svi dobronamjerni mogli razumjeti o čemu je govorio".

Nakon svega mu preostaje da protiv sebe samog odredi kaznu zbog kršenja kodeksa, a što će i kada poduzeti zasad nije poznato. Upućeni izvori na Prisavlju kažu da ga ova "mrlja" u karijeri najvjerojatnije neće "niti okrznuti", a kamoli koštati ravnateljske dužnosti na HRT-u. Tijekom večeri Vanja Sutlić se nije javljao na mobitel.

R.I.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara