Press nabrojao "hrvatske Srbe": Zar vam Tesla i Arsen Dedić nisu ništa dobro donijeli?

Tekst: N.Š.
Foto: Ilustracija

SRPSKI tabloid Press ponukan Kerumovom izjavom o tome kako "Srbi nisu nikad ništa dobro donijeli Hrvatskoj" potrudio se pobrojati poznate Srbe, rođene ili afirmirane u Hrvatskoj.

Ne želeći ulaziti u povijesne razloge netrpeljivosti između Srba i Hrvata, Press svojim tekstom želi pokazati kako su "znameniti hrvatski Srbi" itekako mnogo dobroga donijeli Hrvatskoj.

Kao prvi primjer navode Josipa Runjanina, kompozitora hrvatske himne "Lijepa naša" i prenose pitanje s jednog hrvatskog foruma "kako se Kerum osjeća kad desnom rukom na srcu odaje počast himni koju je uglazbio jedan Srbin?".

Nikola Tesla i Đorđe Novković

Sljedeći, i najočitiji primjer je najpoznatiji hrvatski Srbin, Nikola Tesla. Podrijetlom iz Smiljana kraj Gospića, Press navodi kako mnogi smatraju da mu je podmetnuta njegova poznata izjava da je "ponosan na svoju srpsku majku i hrvatsku domovinu", jer tada Hrvatska kao država nije ni postojala. Teslinu izjavi iskoristio je i Sanader u svojem govoru 2006. godine na 150. godišnjicu Teslina rođenja.

Đorđe Novković, poznati producent i autor pjesama te otac Borisa Novkovića, bio je autor pjesme "Danke Deutschlandt" kojom je Hrvatska zahvalila Njemačkoj za priznanje 1992. godine. I on je Srbin i to iz Šapca, a svoju karijeru gradio je u Hrvatskoj gdje je proslavio mnoge zvijezde i bio autor nekoliko stotina hitova.

Od Petra Preradovića do Dade Prše

Od zanimljivijih imena hrvatskih Srba tu su, dakako, glumac Rade Šerbedžija, Pero Kvrgić, Bogdan Diklić i Zdravka Krstulović. Zatim niz znanstvenika poput Milutina Milankovića i Josipa Pančića. Neki naši lingvisti također su bili srpskog porijekla, poput Milana Rešetara i Pere Budmanija.

Od književnika tu su Petar Preradović, Vladan Desnica, Grigor Vitez, Simo Matavulj, Mirko Car, Arsen Diklić, itd. Jedan od najpoznatijih kipara u Hrvatskoj, Dušan Džamonja bio je Srbin. Od političara, ističu se Svetozar Pribićević i Baltazar Bogišić.

Čak se nabrajaju i poznati sportaši odnosno sportašice, pa su se na popisu hrvatskih Srba našli: plivač Miloš Milošević, košarkaš Arijan Komazec, streljačica Jasna Šekarić, nogometaši Dado Pršo i Vladimir Beara. Osim Đorđe Novkovića, na popisu hrvatskih kompozitora srpskih korijena nalaze se Arsen Dedić i Branimir Johnny Štulić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara