Press o incidentu u Pragu: "Hrvatski učenici prijetili našoj djeci klanjem"

Tekst: N.Š.
Foto: Wikimedia

"Hrvatski učenici prijetili našoj djeci klanjem", naslov je članka u srpskom Pressu koji piše o incidentu u Pragu gdje su zadarski maturanti verbalno napali beogradske učenike.

Članak u Pressu nastoji na temelju spomenutog incidenta problematizirati hrvatsko-srpske odnose pa se čudi kako su učenici koji još nisu bili niti rođeni u vrijeme rata mogli vikati "Ubij, ubij Srbina", "Ubij, zakolji da Srbin ne postoji" i druge slične uvrede. Press navodi izjavu majke blizanaca koji Peđe i Darka koji su bili verbalno napadnuti:

"Sinovi su mi ispričali da su učenici iz Zadra pjevali uvredljive nacionalističke pjesme, vrijeđali ih, psovali, prijetili... Ali, na sreću, naša djeca nisu odgovarala na provokacije, pa je izbjegnut veći sukob. Sa hrvatskim đacima te noći nisu bili njihovi profesori, a kako sam čula, bilo je očigledno i da su pod utjecajem alkohola. Osiguranje hotela i češka policija nisu pružili zaštitu našim đacima. Profesori i vodič iz turističke agencije su zbog toga donijeli odluku da djecu prebace u drugi hotel, koji se nalazi na drugom kraju grada", kaže majka učenika Ana Božičković.

"Što su učenici uopće radili vani poslije ponoći?"

Nezadovoljni pisanjem hrvatskih medija o slučaju, Press navodi kako je Večernji list prenio da je bila riječ "samo o verbalnom sukobu".

Zanimljivo je da su se, upitani za izjavu, beogradski prosvjedni radnici više bavili svojim učenicima, nego zadarskim izgrednicima. "Hrvatsku 'ostrašćenost' neka komentira netko drugi. Ja bih s mjesta predsjednika Foruma beogradskih gimnazija samo pitao što su naši učenici poslije ponoći tražili u diskoteci u Pragu? Zar je to svrha njihove ekskurzije?", kaže Miodrag Sokić, predsjednik navedenog Foruma.

Srpsko Ministarstvo prosvjete uopće se nije osvrnulo na hrvatsko vrijeđanje svojih učenika već je najavilo inspekciju za beogradsko učeničko putovanje. Naime, Pravilnik o ekskurzijama predviđa da učenici tijekom boravka na učeničkom putovanju moraju do ponoći biti u krevetu. "Sve učeničke aktivnosti tokom ekskurzije moraju biti završene do ponoći i točka", kaže Velimir Tmušić, načelnik republičke prosvjetne inspekcije i kaže kako ne postoji niti jedan opravdani razlog za učeničko ostajanje vani poslije ponoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara