Presuda iz ormara: Umirovljenom časniku 4. brigade uvjetna za krvoproliće na Poljičkoj!

Ilustracija: Arhiva

ANTE ŽURO, umirovljeni časnik 4. gardijske brigade, osuđen je na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno na godinu i pol zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine zbog smrti Ljube Krasića. Za pretpostaviti je da će Općinsko državno odvjetništvo u Splitu izraziti žalbu zbog uvjetne kazne, no to će više biti stvar akademske rasprave, jer za koji mjesec, u svibnju iduće godine nastupa - zastara!

Htio kolegici dati pušku da malo puca...

Prošlo je, naime, gotovo punih 20 godina otkako je Žuro, u želji da kolegici da pušku da malo puca, na Poljičkoj cesti na Mertojaku nehotice ispalio rafal s najmanje 10 metaka, i to u autobus s kojim su se taman vratili s južnog bojišta. Metak je u glavu pogodio nesretnog Krasića, koji inače nije bio vojnik, već su ga usput povezli budući da je bio prijatelj vozača autobusa. Tane ga je pogodilo dok je istovarao stvari iz prtljažnika.

S obzirom da je Žuro ispalio trećinu okvira, pravo je čudo da nitko još nije poginuo. Gardistu Antu Kneza jedan od metaka pogodio je u prepone, dok je gardist Rudolf Kovač pogođen u desnu ruku.

20 godina bilo premalo za okončanje slučaja?

Žuru su tužili za opće opasnu radnju sa smrtnom posljedicom, a splitski sud se ponovno iskazao svojom već legendarnom ažurnošću. Njima je i 20 godina premalo za ovako jedan kompleksan predmet. Žuro je, inače, izrazio žaljenje zbog nemilog događaja i Krasićeve smrti. Nije imao namjeru opaliti. U 4. brigadi ga pamte kao sjajnog borca. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara