Presuda: Polančecu godinu dana i tri mjeseca zatvora zbog lažne studije!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

DOK JE iščekivao da sudac donese presudu za aferu "lažna studija", Damir Polančec bio je znatno nervozniji nego proteklih dana, kad smo ga gledali kako prilično smireno daje raznorazne iskaze. U sudnici je bio blijed i nervozan, grizao je donju usnicu. Pokazalo se da je imao dobar razlog: sudac ga je proglasio krivim, a ista presuda izrečena je i vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću!

Polančec je proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti, dok je Miletić osuđen zbog toga što ga je poticao na to kazneno djelo. Bivši potpredsjednik Vlade osuđen je na godinu dana i tri mjeseca zatvora, dok je Miletić dobio godinu dana zatvora te mu je zabranjeno bavljenje odvjetničkom praksom u naredne dvije godine. Obojica moraju platiti sudske troškove te uplatiti 500.000 kuna u državni proračun. Presuda je nepravomoćna. Polančec i Miletić imaju pravo na žalbu, a Polančecov odvjetnik Anto Nobilo odmah je najavio da će se žaliti.

"Bilo bi sjajno kad bi se za takav rad mogao dobiti toliki iznos"

Sudac je u obrazloženju presude kazao kako je postupak protiv Polančeca i Miletića, usprkos medijskoj pažnji, bio prilično nezahtjevan. "Pokušali ste dokazati da niste odgovorni, ali u tome niste uspjeli. Nije se radilo ni o kakvim tehničkim pogreškama već ste počinili kazneno djelo. Sudsko vijeće prihvatilo je stav da se radilo o političkoj odluci i tu se zakon mora poštovati", rekao je sudac.

"Nismo povjerovali da se radi o stvarnoj studiji, jer ona je uglavnom prepisana i ne vrijedi skoro pa ništa. Bilo bi sjajno kad bi se za takav rad mogao dobiti toliki iznos", rekao je sudac obraćajući se odvjetniku Miletiću, koji je za nepotrebnu studiju dobio 500.000 kuna. Dodao je kako je Miletićeva jedina pobuda bio novac i kako ga je uzimao od koga god je stigao: i od radnika Borova srpske nacionalnosti i od Polančeca.

Polančec: Presuda nije donesena ovdje nego na nekom drugom mjestu

Obraćajući se Damiru Polančecu, sudac je kazao kako je kazneno djelo izvršio zato što je želio skupiti političke poene kod tadašnjeg šefa Vlade Ive Sanadera. "Prema vama su postavljeni visoki društveni standardi, a to se u vašem ponašanju ne može pronaći. Pokvarili ste ugled i politike i odvjetništva i ne možete se vaditi da ste radili u korist Hrvatske", zaključio je sudac.

Za vrijeme iznošenja presude Polančec je samo klimao glavom, ali sudac ga je u jednom trenu ipak krenuo ušutkavati, na što je Polančec odgovorio: "Pa šutim". Tužiteljica je nakon suđenja novinarima kazala da je presuda očekivana te da će znati reagirati na eventualnu žalbu. Anto Nobilo najavio je da će se Polančec žaliti. "Znam ja da ćete vi svi sada analizirati moj 'body language'. Ja sam presudu očekivao, ali ona nije donesena ovdje nego na nekom drugom mjestu", rekao je Polančec.

Suđenje trajalo manje od mjesec dana

Damir Polančec i Petar Miletić za malverzaciju oko nepotrebne studije osuđeni su u ekspresnom roku. Sve skupa bilo je gotovo za manje od mjesec dana! Polančec se, podsjećamo, na sudu prvi put pojavio 17. rujna kada su mu "digli tlak na 300" i kada je rekao da nije u redu da samo on bude kriv kada su svi sve znali. Nije mu pomoglo; tri i pol tjedna kasnije "zaradio" je presudu od 15 mjeseci zatvora i 500.000 kuna, koliko mora vratiti u državni proračun.

Sanaderov vatrogasac

Tijekom iznošenja obrane bivši HDZ-ov ministar izjavio je kako ga je za posao angažirao Ivo Sanader koji je od njega zahtijevao da riješi problem sa što manje potrošenog novca. Kazao je i kako je tom "nepotrebnom" studijom rješavao veliki politički problem.

"Nisam kriv", tvrdio je Polančec koji kaže da je sve što je radio bilo u interesu Hrvatske. "Ivo Sanader mi je rekao 'riješi to i potroši što manje novca'. Tako sam od Miletića zatražio studiju kako bi mu se obeštetili honorari bez kojih je ostao jer su radnici Borova odustali od tužbe", rekao je Polančec. Miletić je, naime, trebao zastupati radnike Borova srpske nacionalnosti koji, za razliku od hrvatskih radnika, nisu dobili otpremninu i smanjen im je radni staž.

Polančec je na sudu kazao kako ta zadaća za njega nije bila nimalo čudna. "U to vrijeme sam bio dežurni vatrogasac u Vladi", izjavio je Polančec i dodao kako mu je zbog toga Sanader prepustio rješavanje "vrućeg političkog problema". Premijer je u ovom slučaju, tvrdi Polančec, bio pod pritiskom koalicijskog partnera SDSS-a.

Ranije je i Tomislav Mazal, bivši zaposlenik Vladinog Ureda za odnose s javnošću, kazao kako je Polančec bio zadužen za krizne situacije, među kojima je bio i problem Borova. "SDSS je zaprijetio da će izaći iz koalicije ako se problem ne sanira", rekao je Mazal.

Uz Polančeca danas je svjedočio i bivši direktor Borova Mirko Ćavara koji je rekao da ne zna zašto je odvjetniku Petru Miletiću isplaćeno pola milijuna kuna nakon što ga je Vlada već platila. Podsjećamo, Polančec se teretio da je Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna iz državnog proračuna, i to za sasvim nepotrebnu studiju. Polančec je u obrani tvrdio da je to bio financijski najisplativiji način rješavanja problema koji je nastao nakon što je radnike Borova uvjerio da odustanu od tužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara