Presuda Predragu Matvejeviću postala pravomoćnom

HRVATSKOM novinaru i književniku Predragu Matvejeviću prošloga je tjedna pravomoćnom postala presuda zagrebačkog Općinskog suda kojom je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci, s rokom kušnje od dvije godine, a zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u "Jutarnjem listu" iznio na račun književnika Mile Pešorde.

To je danas potvrdila Matvejevićeva odvjetnica Vesna Alaburić, rekavši i da se njezin branjenik, kako je i najavljivao, nije htio žaliti na nepravomoćnu presudu od 2. studenoga, pa je ista, nakon što mu je prošloga tjedna dostavljena u Rim gdje boravi, postala pravomoćnom.

Alaburić je ponovila kako joj je žao što Matvejević nije promijenio mišljenje i podnio žalbu, jer bi to značilo i apsolutnu zastaru u sudskom predmetu, odnosno drugostupanjsko sudsko vijeće ukinulo bi nepravomoćnu presudu i obustavilo postupak.

"Žao mi je, voljela bih da se žalio", izjavila je Hini.

Matvejević je osuđen na temelju Pešordine privatne tužbe, a zbog teksta u "Jutarnjem listu" iz studenoga 2001. pod naslovom "Naši talibani" u kojemu je Matvejević Pešordu svrstao među širitelje ratne mržnje.

Suđenje je počelo u ožujku 2003. na zagrebačkom Općinskom sudu, a sudac Nenad Lukić presudu je donio 2. studenoga ove godine, kada je Matvejeviću, uz izrečenu uvjetnu zatvorsku kaznu, naložio i da presudu nakon pravomoćnosti o svom trošku objavi u "Jutarnjem listu" te plati i pet tisuća kuna sudskih troškova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara