Presuda "Škorpionima" pozitivan je pomak srpskog pravosuđa, ali nalogodavci moraju biti kažnjeni

KOMENTIRAJUĆI za Index presudu "Škorpionima" i istovremeno ukidanje presude Saši Radaku za zločine na Ovčari, odvjetnik Čedo Prodanović rekao je da Vrhovni sud u Srbiji obiluje zaostalim kadrovima iz vremena Slobodana Miloševića, te dodaje kako ne želi ulaziti u špekulacije jesu li presude tempirane.

"Svaka presuda pa i ova ide na višu istancu, a to je Vrhovni sud. Ne želim špekulirati hoće li presuda Škorpionima biti poništena i smanjena na ponovljenom suđenju. Imao sam priliku svjedočiti poništenju presude četrnaestorici pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara, i čini mi se da to tijelo prečesto poništava optužujuće presude", rekao je Prodanović.

Dodaje kako je iz medijskih izvješća zaključio da je razlog tome, "velik broj zaostalih Miloševićevih kadrova u Vrhovnom sudu Srbije".

"S time je povezano i poništavanje presude Saši Radaku zbog nedostatka dokaza, ali nezahvalno je nagađati je li to tempirano zbog presude 'Škorpionima'", rekao je Čedo Prodanović.

Za visinu kazni koje je Specijalni sud u Beogradu odredio petorici pripadnika paravojne formacije Škorpioni, Prodanović kaže da je to najvjerojatnije najveća kazna koje su mogli dobiti unutar zakona u Srbiji.

"Pretpostavljam da u Srbiji vrijedi isti princip kao i u  Hrvatskoj, a taj je da je najstroža kazna za ratni zločin 20 godina", komentirao je Prodanović proteste obitelji ubijene šestorice u Srebrenici, koji su zatražili da krivci "odleže" 40 godina.

Odvjetnica Jadranka Sloković-Glumac kazala je za Index kako vjeruje da se radi o maksimalnim mogućim kaznama koje su okrivljenici mogli dobiti.

Naime prema važećem zakonu  iz 1995. godine kada je pokolj u Srebrenici počinjen, maksimalna kazna za višestruka ubojstva iznosila je 20 godina, iz čega proizlazi kako je sud u Beogradu na pravi način utvrdio težinu djela i odgovornost Slobodana i Branislava Medića kojima je dosuđena maksimalna zatvorska kazna.

Prema njenom mišljenju Pera Petrašević unatoč priznanju zločina i izražavanju "najdubljeg kajanja" nije zaslužio smanjenu kaznu koja iznosi 13 godina. Dodala je kako joj nije jasno zašto je četvrti okrivljeni dobio samo pet godina zatvora obzirom da se radi o pomagaču izvršitelja stravičnih ubojstava Bošnjaka sa srebreničkog područja.

Činjenicu da je Srbija danas donijela prvu presudu protiv svojih državljana odgovornih za zločine počinjene u Srebrenici, Sloković-Glumac karakterizira kao pomak naprijed u razvoju pravosudnog sustava Srbije kao i ukupnom napretku te države. Odvjetnica međutim ističe kako Srbije ne smije zastati na kažnjavanju tzv. "malih" izvršitelja ratnih zločina koji su uglavnom direktni počinitelji samih zločina, već se treba orijentirati prema "velikima" koji su odgovorni za izdavanje zapovjedi i za organiziranje i provođenje genocidne politike.

"Neposredni počinitelji su manje zanimljivi od nalogodavac koji su nedostupni i do kojih je teško doći. Tu bi se Srbija trebala iskazati i sama suditi Ratku Mladiću jer će se zločin u Srebrenici do kraja osuditi tek kada se dođe do zapovjednog vrha." - kazala je Sloković-Glumac.

Podsjetila je kako se u Haagu vodi jedan postupak protiv skupine Srba optuženih za zločine u Srebrenici, među kojima je prvooptuženi Ratko Mladić - koji je nedostupan, kao i dvojica generala srpske armije, dok su preostali direktni izvršitelji ratnih zločina.

Suđenje optuženicima za ratne zločine pred domaćim sudovima u praksi je pokazalo kako se optuženicima takav postupak više isplati obzirom da sud u Haagu ne podliježe zakonima bivše države. To konkretno znači kako okrivljenici za ratne zločine u Haagu mogu dobiti doživotne ili kazne veće od danas maksimalnih 40 godina zatvora, dok pred domaćim sudovima mogu dobiti najviše kazne od 20 godina sukladno tada važećem Kaznenom zakonu.

Na kraju razgovora je zaključila kako je današnja presuda značajna jer se ipak radi o odluci suda Srbije koja je kaznila svoje pripadnike za zločine počinjenje u Srebrenici.

Direktorica beogradskog Centra za humanitarno pravo Nataša Kandić kazala je za srbijanske medije kako presuda u Beogradu nije donijela zadovoljštinu za počinjena ubojstva niti ista može zadovoljiti članove obitelji žrtava "Škorpiona".

A.B./I.K.
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara