Presuđeno optuženicima za lažno prikazivanje prometnih nesreća

VIJEĆE Općinskoga suda u Karlovcu donijelo je danas prvostupanjsku presudu proglasivši trinaestero optuženika krivima za protupravnu naknadu štete od osiguravateljskih društava lažnim prikazivanjem prometnih nesreća 1993., krivotvorenje službenih isprava, prijevare i primanje mita.

Bezuvjetnim zatvorskim kaznama osuđeni su: na tri godine i pet mjeseci bivši policajac Saša Polojac iz Karlovca, Dražen Kovačević, također bivši policajac iz Karlovca, na dvije godine, Branko Beus, ugostitelj iz Zagreba, na godinu dana i osam mjeseci, Mirko Popović na osam mjeseci te Vinko Pokrovac i Jozo Bagarić na po šest mjeseci.

Ostalih sedmero osuđeno je na uvjetne zatvorske kazne s dvogodišnjom kušnjom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjskom presudom određeno je da svih trinaestero okrivljenika moraju platiti najviši iznos sudskih troškova od po 4000 kuna zbog duga postupka koji se vodi od 1995. U tom su razdoblju neki od okrivljenika namjerno opstruirali dokazni postupak, kazala je u obrazloženju presude sutkinja Sanda Janković. Naglasila je da su presude za neka istovjetna djela različite upravo zbog otegotnih i olakotnih okolnosti glede ponašanja okrivljenika u dokaznom postupku.

Osim toga, presuđeno je da se Marijanu Duganu (kažnjen uvjetno sa šest mjeseci) oduzme protupravna imovinska korist od 8658 eura, Branku Beusu 112.132 kune, Ankici Ilić (šest mjeseci uvjetno) te Branku i Jadranki Beus (uvjetno šest mjeseci) u jednakim omjerima 75.582 kune, Vinku Pokrovcu 22.360 eura i Jozi Bagariću 16.059 eura. Te svote su obvezni doznačiti na račun državnog proračuna nakon pravomoćnosti presude, inače će to sud potraživati ovrhom njihove imovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara