Presudu Gotovini moguće je srušiti!

Foto: Darko Tomas / Cropix

ANTE GOTOVINA vjerojatno je i sam naslućivao što mu se u Haagu sprema, kada je pozvao svoju legiju štovatelja u Hrvatskoj da se uzdrže od uličnih buna u njegovo ime. "Prvo poluvrijeme" za Gotovinu i Mladena Markača završilo je nepovoljno, ali teška sudska borba nastavit će se kroz žalbeni proces, kojem antieuropski i antihaški ispadi domoljublja mogu samo naškoditi. Žalba, koju odvjetnički timovi Gotovine i Markača moraju službeno najaviti u narednih 30 dana, a zatim i ispisati kroz idućih 75 dana, prema procjenama će trajati oko dvije godine. Pravomoćnu presudu, dakle, možemo očekivati tijekom 2013. godine, do kada će dvojica generala ostati u UN-ovom zatvoru u Scheveningenu. 

Najnepovoljniji mogući ishod za Gotovinu i Markača bio bi da im se prvostupanjska presuda i pravomoćno potvrdi. U tom slučaju bi Gotovina, koji je već odrobijao nešto više od pet godina, na slobodu mogao najranije 2022. godine, kada će odslužiti dvije trećine kazne. Markač, koji je u pritvoru od prosinca 2007. godine, u tom bi slučaju iz zatvora mogao izaći najranije 2020. godine kada će odslužiti dvije trećine od izrečenih mu 18 godina zatvora. No, pravni stručnjaci s bogatim haškim iskustvom ne isključuju mogućnost ni da se generali već nakon odluke o žalbi nađu na slobodi.

"Udruženi zločinački pothvat" najtanji dio presude

Jadranka Sloković, koja je u sličnoj situaciji izvukla braću Kupreškić, smatra da obrana ima realnu šansu da sruši konstrukciju o "udruženom zločinačkom pothvatu", nakon čega bi pala čitava optužnica. Anto Nobilo, koji je svojevremeno srušio presudu na 45 godina zatvora protiv Tihomira Blaškića, također ističe da obrana ima još dosta manevarskog prostora. "Upravo taj dio obrazloženja presude u kojem se govori o udruženom zločinačkom pothvatu mi se čini najtanji", govori Nobilo u razgovoru za Index.

Prvi dio Orievog izlaganja, tumači Nobilo, bio je sasvim točan. Ne može se uopće dovoditi u pitanje da je Tuđman na političkoj razini istupao neprihvatljivo, da je srpsku manjinu javno označavao kao remetilački faktor i otvoreno govorio o "mekom trbuhu Hrvatske". "Politička razina je neosporna, ali je tanka i nedokazana uzročno posljedična veza između Tuđmanovih političkih stavova i konkretnih zločina", kaže Nobilo pa tumači: "To bi se u žalbi moglo napasti. Nema nikakve jasne naredbe, jasnog poticaja koji povezuje generale i Tuđmana. Ovo što je dobio Gotovina stvarno je ogromna kazna. Ali nije je nemoguće srušiti. Zamislite tek kako je ogromno izgledalo Blaškićevih 45 godina pa smo ipak srušili tu presudu. Na kraju su ga morali osuditi tek za nekakva minorna djela samo da mu opravdaju pritvor, kako se ne bi sasvim osramotili. Ne bi to bio prvi primjer da padne jedna prvostupanjska presuda".

Što je radila obrana?

Puno teže bit će dovesti u pitanje zapovjednu odgovornost hrvatskih generala, koja je, tvrdi Nobilo, dokazana u skladu sa standardima Haškog suda. "Ne ispituje se uloga svake osobe. Pozicija zapovjednika dovoljna je pod uvjetom da su zločini sistematizirani na većem prostoru. U tom slučaju ne mora se ispitati uloga svakog pojedinca, već je dovoljna i njegova funkcija da ga se optuži i proglasi krivim", kaže Nobilo, te dodaje da su zločini u Oluji i nakon nje ona mračna strana povijesti s kojom se Hrvatska mora suočiti.

Iako naglašava da tek treba u cijelosti pročitati presudu ispisanu na gotovo 1400 stranica, Nobilo je neugodno iznenađen načinom na koji je Orie u sažetku presude pristupio njenom obrazlaganju. Pozivao se, naime, samo na argumente Tužiteljstva, dok je suprotnu stranu sasvim ignorirao. Nobila smo upitali radi li se o propustu Gotovinine i Markačeve obrane. "Moram se opet vratiti 11 godina unazad. Kad je Blaškić osuđen i ja sam rekao da ispada kao da obrana sve te godine u sudnici nije radila ništa. Sudac koji je osudio Blaškića isto tako je pristupio presudi, što je neprihvatljiva metoda. Da se izrazim slikovito, to je kao da imate vreću šarenog graha pa pokušate dokazati da je grah bijeli tako što iz vreće uzimate samo bijela zrnca".

Nobilo, međutim, ipak ističe kako vjeruje da se Orie u kompletnoj presudi osvrnuo na argumente obrane i obrazložio zbog čega ih je odbacio. "U sažetku su teze obrane ignorirane i preskočene. To je obično metoda loših sudaca. Ali Orie mi je preiskusan i predobar sudac da napravi tako nešto. Teško je to sada komentirati samo na osnovu sažetka", kaže Nobilo.

Vlada se ne može uključiti u žalbu

Uglednom odvjetniku nisu po volji brojne floskule koje su izgovorene nakon što je presuda šokirala javnost. Bilo je tu poziva na aktiviranje Vlade u žalbenom postupku, zatim na širenje Gotovininog odvjetničkog tima novim inozemnim stručnjacima... "To su samo priče da se javnost malo umiri. Ne moguće je da novi odvjetnik sada uđe u postupak koji se vuče već tolike godine i dovoljno se upozna s njim da u realnom roku proizvede žalbu. Ista je stvar i s ovim Vladinim najavama da će se uključiti u proces. Vlada se ne može uključiti jer nije stranka u postupku, niti može tražiti status 'prijatelja suda'. To je institucija koja se koristi kad treba razjasniti neka ekspertna pitanja. Generali imaju samo svoju obranu i nikog drugog", zaključuje Nobilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara