Prethodnica voda vojne policije otputovala u Afganistan

DVANAEST pripadnika Voda vojne policije otputovalo je jutros zrakoplovom iz zagrebačke zračne luke u Afganistan kao prethodnica glavnini snaga, čiji je odlazak planiran za kraj kolovoza.

Dio voda vojne policije, koji će šest mjeseci sudjelovati u međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, otputovao je u 9 sati redovnim letom za Frankfurt odakle će krenuti za Afganistan.

Vojne policajce u zračnoj luci Zagreb ispratili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Slavko Barić i načelnik Uprave vojne policije brigadir Ivan Jurić, te savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Imra Agotić.

Jurić je objasnio da je zadaća prethodnice da u dva tjedna sagleda stanje i pripremi cijelu zonu kako bi glavnina snaga u kratkom roku mogla preuzeti sve zadaće u Afganistanu. Hrvatski kontingent ukupno broji 36 ljudi, a glavnina snaga, njih 24, u Afganistan će otići krajem kolovoza.

Iz Afganistana bi se uskoro trebalo vratiti 44 pripadnika voda vojne policije, prve postrojbe Oružanih snaga osposobljene i opremljene za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, koja je 28. veljače otputovala u Kabul.

Svi policajci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju u Afganistan, gdje rade na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u toj zemlji.

Jurić je zaključio da je drugi kontingent hrvatskih vojnih policajaca koji odlazi u Afganistan "još spremniji da na višoj vojnoj razini ispuni sve zadaće jer raspolaže iskustvom kolega".

General Slavko Barić rekao je kako vjeruje da će vojni policajci dostojno prezentirati hrvatske Oružane snage i Republiku Hrvatsku, te da će se vrlo brzo uklopiti u sve standarde koji vrijede u Afganistanu.

Ove godine misiju preuzima NATO, ali i Njemačka i Nizozemska koje su držale misije radile su po standardima i utvrđenim načinima koji su hrvatskim oružanim snagama u potpunosti poznati i prihvatljivi, rekao je Barić. Dodao je da su sve ocjene o vojnim policajcima koji su sada u Afganistanu vrlo visoke.

Najvažnije je izvršiti zadaću i vratiti se za šest mjeseci u Hrvatsku, poručio je vojnim policajcima Barić. Kazao je kako vjeruje da će vod vojne policije biti dio onih snaga koje će u idućih godinu dana u Afganistanu omogućiti izbore i uspostavu redovne vlasti te da više neće biti potrebe da se tamo šalju snage.

Ulazeći u sustav kolektivne sigurnosti, partnerske odnose sa zemljama članicama NATO-a i kandidirajući se za to članstvo Hrvatska kao država i njene oružane snage moraju biti spremne da podupru sve aktivnosti u okviru UN-a i NATO-a i na taj način pokaže spremnost da bude dio europske i svjetske sigurnosti, kazao je general Barić. Zaključio je da im iskustva stečena u Domovinskom ratu daju za pravo da u Afganistan dolaze samouvjereni da mogu izvršiti postavljenu zadaću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara