PRETILOJ DJECI MLAĐOJ OD 10 GODINA PRIJETI DIJABETES

Broj pretile djece sve je veći pa je i među djecom mlađom od deset godina primijećen povećan rizik za obolijevanje od dijabetesa tipa 2 od kojega obično obolijevaju starije osobe. L

Istraživanje 200 kardiologa i internista iz Sjedinjenih Država pokazalo je da bi se 40 posto dijabetesa tipa 2 moglo pojaviti među djecom mlađom od deset godina, a gotovo 70 posto pretile djece mlađe od 14 godina moglo bi oboljeti od te bolesti.

Istraživanje je provela tvrtka Isis Research, specijalizirana za istraživanje tržišta proizvoda za zaštitu zdravlja.

"Dijabetes tipa 2 uobičajen je u odrasloj dobi pa ga neki nazivaju staračkim dijabetesom", rekla je Emma Smith iz Isisa. "No, s pojavom dijabetesa zbog nezdrave prehrane, debljine i nedovoljnog kretanja, liječnici pretpostavljaju da bi bolest mogla zahvatiti i mlađe generacije", dodala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj pretile djece u europskim se zemljama povećao s 5 do 10 posto potkraj osamdesetih na sadašnjih 20 posto. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u svijetu 17,6 milijuna pretile djece mlađe od pet godina.

Dijabetes povećava rizik za pojavu visokoga krvnog tlaka, povećava razinu kolesterola, učestalost kardiovaskularnih bolesti i druge poremećaje. Zdrava prehrana i redovita vježba smanjuju rizik za obolijevanje od dijabetesa.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara