Pretilost među mladima u V. Britaniji razlog za zabrinutost

BRITANSKA djeca, pogotovo djevojčice, naglo se debljaju, objavili su znanstvenici dodajući da je to razlog za zabrinutost.

Naime, povećana tjelesna težina dječaka između 11 i 16 godina te djevojčica između 10 i 20 godina povećava rizik obolijevanja od srčanih bolesti, visokog kolesterola, dijabetesa i drugih bolesti povezanih s pretilošću.

"Tijekom desetogodišnjeg razdoblja dokazali smo da kod djevojčica u dobi od 11 do 16 godina postoji dramatičan porast opsega struka u iznosu od oko 6,3 centimetra te ekvivalentan porast kod mladića starijih od 20 godina", kazao je David McCarthy s londonskog sveučilišta Metropolitan.

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost mjere se indeksom tjelesne mase (BMI), koji se izračunava tako da se težina u kilogramima podijeli s visinom u metrima na kvadrat. BMI veći od 30 smatra se znakom pretilosti.

Međutim, BMI mjeri ukupnu masnoću i ne uzima u obzir kako je salo raspoređeno na tijelu. Medicinska istraživanja pokazala su da je bitno gdje se nakuplja salo te da je mnogo opasnije ako se ono gomila oko struka nego primjerice na stražnjici ili bokovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu British Medical Journal, McCarthy i njegovi kolege usporedili su podatke o visini, težini i opsegu struka 4.560 djece u dobi od 11 do 16 godina u dvadesetogodišnjem razdoblju.

Međunarodna skupina za pretilost i Europska udruga za proučavanje pretilosti potiču Europsku uniju (EU) da zabrani reklame za "junk food" i napitke koji sadrže mnogo šećera.

Naime, u nekim dijelovima Europe čak je svako četvrto dijete pretilo, uglavnom zahvaljujući prekomjernoj konzumaciji nekvalitetne hrane bogate šećerima i mastima - zvane "junk food".

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara