Pretovar uree u osječkoj luci ponovno prekinut zbog opasnosti od zagađenja

INSPEKCIJA zaštite okoliša proslijedila je izvješće o slučaju rasipanja uree u osječkoj luci Tranzit Eko-stožeru Osječko-baranjske županije. U izvješću se navodi kako je do dizanja prašine uree u utorak došlo zbog pretovara i vjetra te kako je danas ponovno započet pretovar prekinut zbog nove opasnosti od zagađenja.

Nakon zaprimljene prijave Centra 112, o zagađenju okoliša bijelom prašinom, na području donjogradskih ulica Osijeka, inspektorica zaštite okoliša izvršila je u Luci nadzor u utorak oko 18 sati. Nadzorom je utvrđeno da je prilikom istovara i utovara uree u luci Tranzit, došlo do zagađenja okoliša bijelom prašinom, sitnog umjetnog gnojiva uree.

"Pretovar se obavio istovarom uree iz željezničkih vagona u podzemne spremnike, te prebacivanjem trakastim transporterom na otvorenom prostoru, putem dizalice u spremnike broda koji se nalazio u rijeci Dravi. Poremećaj samog materijala i pojava vjetra vjerojatno su uzrokovali dizanje prašine uree i zagađenje okolnog prostora", navodi se u izvješću inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je za danas ujutro bio najavljen pretovar veće količine uree, inspektorica je oko 10 sati ponovila nadzor u Tranzitu, te utvrdila da je pretovar jutros započet, ali je ubrzo prekinut zbog ponovne opasnosti zagađenja okoliša prašinom uree.

Prema izjavi djelatnika Tranzita pretovar se do daljnjega neće obavljati. Trenutno osječka luka Tranzit vrši konzultacije s dobavljačem uree, u svezi mogućeg rješavanja nastalog problema. Nadzor inspekcije zaštite okoliša se nastavlja kao i utvrđivanje odgovornosti zbog počinjenja prekršaja.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara