Prevara potrošača: Svaka treća boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja je lažna

Prevara potrošača: Svaka treća boca ekstra djevičanskog maslinovog ulja je lažna

Foto: 123rf

NAJBOLJE maslinovo ulje je ono s deklaracijom ekstra djevičansko. Ali, prema rezultatima inspekcije Ministarstva poljoprivrede, svaka treća boca ekstra djevičanskog ulja u prodaji nema veze s ekstra djevičanstvom

Zelena boja i intenzivan miris krase ekstra djevičansko maslinovo ulje. No deklaracija itekako može prevariti, a znaju to proizvođači jer je zbog loše berbe lani kvalitetnog ulja bilo malo.

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede pokazala je da od 20 ispitanih ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz lanjske ponude, šest nije odgovaralo navedenoj deklaraciji, javlja RTL.

Da bi kategorizirali ulje, u laboratoriju se prvo ispituje kemijski sastav, a zatim se ulje i degustira.

"Ako taj kemijski dio udovoljava kategoriji za djevičansko ulje, onda ulje obavezno mora proći i panel senzorsku ocjenu, koja se provodi na panelu", objasnila je Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijsku analizu hrane NZZJZ iz Splita.

Kazne i do 50.000 kuna

Za prevare su određene i novčane kazne, a prekršitelji se češće nađu na udaru inspekcija, koje se provode svaku godinu.

"Postoje prekršajne sankcije koje se kreću od 30 do 50 tisuća kuna za pravnu osobu, a za fizičku je to od 5 do 10 tisuća kuna", rekao je načelnik sektora inspekcija u Ministarstvu poljoprivrede Đuka Marić.

Iz Zajednice maslinara smatraju da novčane kazne nisu dovoljne.

"Mislim da bi ipak najveća kazna bila kada bi se tim proizvođačima objavila imena, to bi po mom mišljenju bila najveća kazna i onda bi potrošači znali na koji način će ih kazniti", kaže predsjednik Zajednice Ivica Ljubenkov za RTL.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara