Prezbitersko vijeće Zagrebačke nadbiskupije o vjeronauku ...

Prezbitersko vijeće Zagrebačke nadbiskupije, na današnjoj je sjednici, pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića raspravljalo je, uz ostalo, o odnosu svećenika i vjeroučitelja, priopćeno je danas iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa za odnose s javnošću.

U školama na području Zagrebačke nadbiskupije djeluje ukupno 800 vjeroučitelja, od kojih 84 svećenika, 92 redovnice i 624 vjernika laika, izvijestili su dr. Josip Jakšić i dr. Josip Šimunović.

Govoreći o pastoralnom odnosu svećenika i vjeroučitelja, dr. Šimunović upozorio je na potrebu temeljite analize nadbiskupijskih prilika u odnosu na vjerski odgoj te na potrebu jače suradnje između nadbiskupijskog Katehetskog ureda, Katoličkog bogoslovnog fakulteta i župnika.

Također je ocijenio kako je nužno potrebna suradnje vjeroučitelja i župnika, jer je župa prva mjerna jedinica pastorala i crkvenosti.

U živoj raspravi istaknuto je kako su vjeroučitelji relativno nova stvarnost koja je uvelike obogatila našu Crkvu, ističe se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno je dotaknuto pitanje mandata kojim se vjeroučitelj postavlja u službu Crkve.

Zaključeno je da je, zbog mogućih nepravilnosti, potrebna revizija postojećih mandata za predavanje vjeronauka u školi, te da se treba promisliti o potrebnim uvjetima za dobivanje toga mandata.

Na kraju sjednice kardinal Bozanić obavijestio je članove Vijeća o inicijativi osnivanja katoličkog sveučilišta, čiji bi osnivač bila Zagrebačka nadbiskupija, a pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije (HBK).

(Hina) xsp/pp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara