"Priča o devalvaciji kune je zakašnjela i promašena"

GOTOVO svi sudionici večerašnje HRT-ove emisije Otvoreno tvrde da kunu ne treba devalvirati, odnosno da to nije ekonomski prioritet Hrvatske.

U tome je najeksplicitniji bio ekonomist Đuro Njavro, koji tvrdi da je rasprava o tečaju kune promašena te da izaziva nespokoj.

S njime se složio Darinko Bago iz Udruge hrvatskih izvoznika koji smatra kako je to zakašnjela priča, odnosno kako se visoki tečaj kune - kojeg mnogi drže razlogom za slabe izvozne rezultate hrvatskog gospodarstva - posljedica realnih odnosa ponude i potražnje.

Đuro Popijač iz Hrvatske udruge poslodavaca pak smatra kako probleme hrvatskim poduzećima, pa i izvoznicima, znaju predstavljati lokalne vlasti koje dižu cijene komunalnih usluga pet puta. To se, po njegovom mišljenju, ne može suzbiti nikakvom monetarnom politikom. Kao problem je naveo probleme s radnom snagom i potrebu za fleksibilnijim tržištem rada, odnosno radnom zakonodavstvu koje bi omogućio lakše otpuštanje, ali i zapošljavanje radnika.

Igor Lučić, državni tajnik za e-Hrvatsku, smatra kako je hrvatsko gospodarstvo doživjelo uzlet, između ostalog zahvaljujući i mjerama Vlade. Država će, po njegovim riječima, uskoro nastojati smanjiti svoju cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je Franjo Palma iz Hrvatske udruge hotelijera rekao da je tečaj kune previsok, ali postoje i drugi problemi za hrvatsko hotelijerstvo, kao što su previsok PDV. Kao razlog za zabrinutost je naveo i kroničan nedostatak novih kadrova, odnosno radne snage u turizmu. Po njegovom mišljenju bi trebalo u turizam više investirati, a pogotovo kada bi se te investicije odnosile na kadrove.

Đuro Njavro je stanje u hrvatskom gospodarstvu opisao općenito dobrim, navevši kontinuirani rast od završetka rata. Za inflaciju ne smatra da predstavlja veliki problem, odnosno taj je problem manji od postojanja monopola i neracionalne državne uprave. Najvažnije u Hrvatskoj postići makroekonomsku stabilnost, pa bi po njegovom mišljenju trebalo nastaviti s procesom privatizacije.

Bago je, pak, rekao da Hrvatsku čekaju problemi zbog toga što je sada očito kako je vrijeme jeftine energije i jeftine hrane prošlo.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara