Priča o ubijenom novinaru sve je strašnija. Svaki dan cure jezivi detalji

Priča o ubijenom novinaru sve je strašnija. Svaki dan cure jezivi detalji
Screenshot: CNN

SLUČAJ otmice i ubojstva saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu postaje sve čudnija i sve strašnija svakom novom viješću.

Danas smo iz turskih i američkih medija tako saznali da je jedan od saudijskih agenata obukao Khashoggijevu odjeću kako bi se prerušio u njega i tako izašao na stražnja vrata konzulata, u pokušaju da uvjeri tursku policiju da je Khashoggi zaista napustio konzulat živ.

Saznali smo i da je saudijski princ prijestolonasljednik Muhamed bin Salman nazvao novinara dok je ovaj bio zatočen i okružen saudijskim agentima. Khashoggi je navodno odbio prinčev zahtjev da se vrati u Saudijsku Arabiju, odakle je lani pobjegao u SAD iz straha da će biti uhićen zbog kritika režima. Agenti su ga nakon toga brutalno ubili - i to, prema izvorima iz turske vlade koji su čuli navodnu audio ili videosnimku ubojstva u konzulatu, nakon mučenja.

>> Turski mediji: Novinar pričao s princem na telefon prije nego što je raskomadan

>> CNN objavio snimku: Jedan od Saudijaca nosio je odjeću ubijenog novinara?

Jeziva svjedočanstva o ubojstvu: živ raskomadan pilom za kosti, odrubljena mu glava

Prema nezavisnom britanskom portalu za vijesti s Bliskog Istoka, Middle East Eye, ubojstvo je izvedeno na gotovo nezamislivo okrutan način - saudijski forenzički specijalist, koji je sa sobom donio pilu za kosti, počeo je njome komadati Khashoggijevo tijelo dok je on još bio živ.

Khashoggi je vrištao boreći se za život, a prestao je vrištati tek kad mu je injekcijom ubrizgana nepoznata supstanca. Al-Tubaigy je navodno prije toga u svoje uši stavio slušalice kako od glazbe ne bi čuo Khashoggijeve krikove tijekom mučenja, a isto je savjetovao i drugim agentima iz ovog odreda za egzekuciju.

Prema drugim izvještajima, poput onog turskih prorežimskih novina Yeni Safak, nakon što su ga agenti mučili, odnijeli su ga na stol u uredu saudijskog konzula gdje mu je Al-Tubaigy odrezao prste dok je bio živ, da bi mu zatim odrubio glavu. "Došli su ga ubiti, ne ispitivati", zaključio je turski izvor koji je čuo snimku.

Saudijske vlasti sve poriču, ali teško je i popratiti sve saudijske verzije događaja od 2. listopada, kada je Khashoggi posljednji put viđen živ, do danas. Jedino što Rijad, nakon gotovo tri tjedna poricanja, sada priznaje je to da je Khashoggi ubijen. No prema posljednjoj verziji saudijskog režima, njihov kritičar je "slučajno zadavljen" nakon što je pružio otpor.

>> Anonimni saudijski dužnosnik: Khashoggija su slučajno zadavili u konzulatu

Saudijci: Khashoggi je slučajno zadavljen nakon što se opirao

Samo nekoliko sati prije toga, drugi saudijski dužnosnik rekao je da je ovaj 60-godišnji novinar Washington Posta, isto tako slučajno, ubijen u tučnjavi sa saudijskim agentima nakon što su se "posvađali" pri susretu u konzulatu. 

Rijad je, podsjetimo, u samom početku tvrdio da Khashoggi nije nestao za posjeta konzulatu nego da je ubrzo napustio zgradu. Anonimni saudijski dužnosnik tvrdi da je Rijad mijenjao priču zato što ju je temeljio na "lažnim unutarnjim informacijama kojim je tada raspolagao". 

"Kad je postalo jasno da su prvi izvještaji iz misije pogrešni, počela je unutarnja istraga i suzdržali smo se od daljnjih javnih istupa", istaknuo je Saudijac i dodao kako istraga još traje. Isto je izjavio i saudijski ministar vanjskih poslova Adel Al-Juberi u intervjuu koji je dao za američki Fox News.

Rijad je prema ovoj verziji samo htio uvjeriti Khashoggija da se vrati u Saudijsku Arabiju u sklopu kampanje kojom se želi spriječiti da neprijatelji te države regrutiraju saudijske disidente. Zbog toga je zamjenik saudijske obavještajne agencije Ahmed al-Asiri poslao 15 ljudi u Istanbul, tvrdi anonimni dužnosnik. 

Saudijski ministar: Dogodila se ogromna pogreška, kaznit ćemo odgovorne

Skupina je trebala "određeno vrijeme" zadržati Khashoggija u sigurnoj kući izvan Istanbula, a zatim ga osloboditi ako na kraju odbije povratak u domovinu. Stvari su krenule po zlu od početka, a pripadnici skupine su prekoračili svoje ovlasti i brzo primijenili nasilje. Khashoggi je odveden u ured konzula u kojem je s operativcem Maherom Mutrebom razgovarao o povratku. Novinar je to odbio i poručio Mutrebu da ga zaručnica Hatice Cengiz, kojoj je dao svoj mobitel, čeka izvan zgrade i da će javiti turskim vlastima ako ne izađe iz konzulata unutar jednog sata, tvrdi dužnosnik. 

Prema tvrdnjama anonimnog Saudijca, Khashoggi je u konzulatu rekao Mutrebu da krši diplomatske norme te ga je upitao "planiraju li ga oteti". Mutreb mu je odgovorio kako će ga "drogirati i oteti", u navodnom pokušaju zastrašivanja, a što je bilo kršenje cilja misije. Kad je novinar zatim počeo vikati, skupina se uspaničarila i krenula ga svladavati pa su ga pritom zadavili. 

"Pokušali su spriječiti da se dere, no preminuo je", naglasio je dužnosnik i dodao: "Namjera nije bila ubiti ga." Kako bi prikrila zločin, skupina je umotala Khashoggijevo tijelo u tepih, izvela ga iz konzulata u službenom vozilu i uručila "lokalnom suradniku" da ga se riješi. Forenzički stručnjak Salah Tubaigy uklonio je svaki trag incidenta. 

Saudijski agent nosio Khashoggijevu odjeću kako bi prikrio zločin

Dakle, iako je saudijski režim priznao ubojstvo, i dalje poriče odgovornost za isto. Umjesto toga, ponudio je objašnjenje prema kojem su za sve krivi nižerangirani sigurnosni operativci i dužnosnici, dok sam vrh vlasti, uključujući princa Muhameda i kralja Salmana, za likvidaciju uopće nije znao, a kamoli je naredio. Ako je vjerovati saudijskom režimu, agenti su ne samo ubili Khashoggija samoinicijativno, već i ubojstvo prikrivali na svoju ruku, lažući i vlastite nadređene.

"Očito se dogodila golema pogreška i ono što je uvećalo tu pogrešku bio je pokušaj zataškavanja. To je neprihvatljivo u bilo kojoj vladi... Odlučni smo da otkrijemo svaki detalj. Odlučni smo da otkrijemo sve činjenice i odlučni smo da kaznimo sve koji su odgovorni za ovo ubojstvo", uvjeravao je ministar Al-Jubeir američku i svjetsku javnost u intervjuu. 

A sve to unatoč, kako smo već naveli, vijesti da se jedan od agenata prerušio u ubijenog Kashoggija i takav izišao na stražnja vrata konzulata. a sebi je imao novinarovu odjeću, naočale i lažnu bradu.

Čovjek na snimci koju je objavio CNN identificiran je kao Mustafa al-Madani te je bio dio skupine za koju istražitelji sumnjaju da je izvršila ubojstvo novinara. Turski istražitelji smatraju da je Madani, koji je iste visine i građe kao ubijeni novinar, trebao poslužiti kao dvojnik ubijenog novinara i tako pomoći u prikrivanju planiranog zločina.

"Khashoggijeva odjeća je vjerojatno još bila topla kad ju je Madani odjenuo", rekao je turski dužnosnik za CNN.

>> Američki senatori i kongresnici: Saudijski princ je naručio ubojstvo novinara

Vjeruje li itko Saudijcima osim Trumpa?

U svakom slučaju, o SAD-u, na čelu s Donaldom Trumpom, i drugim zapadnim saveznicima Saudijske Arabije ovisi hoće li ovo objašnjenje biti prihvaćeno, a princ Muhamed "oslobođen" sumnje da je naredio brutalnu likvidaciju svog žestokog kritičara. No dok Trump i dalje tvrdi da ima povjerenje u saudijske tvrdnje i iskrenost njihovih namjera da zaista pronađu odgovorne, američki senatori i kongresnici ozbiljno su skeptični. 

Brojni Trumpovi kolege iz republikanske stranke priključili su se demokratima u Kongresu, izražavajući nestrpljenje da se konačno dobiju odgovori od Rijada. Za republikanskog senatora Boba Corkera, Saudijci su izgubili "svaku vjerodostojnost", a njegov kolega Ben Sasse kazao je da oni imaju "puno toga za objasniti". "Mislim li da je to (princ Muhamed bin Salman) učinio? Da, mislim da je", rekao je Corker, izravno proturječeći Trumpu.

Ozbiljnu skepsu izrazile su i vlade Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a objašnjenja iz Rijada nazvali su "manjkavima" i "nevjerodostojnima". Dapače, čini se da je praktički jedini koji i dalje vjeruje Saudijcima upravo Trump.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara