prigodna poštanska marka u povodu 9. rujna - dana marke

U povodu Dana marke, koji se obilježava u spomen na puštanje u promet prve poštanske marke Republike Hrvatske ? 9. rujna 1991. godine ? Hrvatska je pošta izdala prigodnu poštansku marku, priopćeno je danas iz Hrvatske pošte (HP). L

Motiv nove marke je poštanska palača u središtu Zagreba, u Jurišićevoj 13, koja ove godine obilježava svoju stotu obljetnicu. Izgrađena tijekom 1903. i 1904. godine u secesijskom stilu, ova je prekrasna građevina danas zaštićeni spomenik kulture.

Marka je tiskana u TIZ ?Zrinski? iz Čakovca, u arcima od 16 maraka i 4 vinjete s tekstom ?Alpe-Adriaphila, Zagreb 2004? koje podsjećaju na međunarodnu filatelističku izložbu koja se održava od 10. do 12. rujna u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori.

Autori marke su zagrebački dizajneri Ana Žaja i Mario Petrak, nominalna vrijednost marke je 2,30 kn, a bit će u prometu od 9. rujna ove godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također su tiskane i prigodne omotnice prvoga dana (FDC), a žig prvoga dana bit će u uporabi 9. i 10. rujna u poštanskom uredu 10101 Zagreb, u Jurišićevoj 13.

Dan marke je podsjećanje da je od 9. rujna 1991. godine Hrvatska pošta izdala 517 redovitih i prigodnih poštanskih maraka, stoji u priopćenju HP-a.

(Hina) pp/xaš yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara