prihvaćeni hss-ovi prijedlozi, čeka se glasovanje o zoni

"Sram vas bilo", uzviknuo je večeras u Hrvatskom saboru HSPovac Tonči Tadić, nakon što se pokazalo da se parlamentarna većina, umjesto proglašenju gospodarskog pojasa, priklanja Vladinu prijedlogu i proglašenju ribolovno ekološke zone. L

"Večeras se u Saboru pokazalo da zastupnička većina nije za proglašenje gospodarskog pojasa i to je činjenica koja večeras treba izaći iz ovoga Doma. Sram Vas bilo", uzviknuo je Tadić praćen pljeskom oporbenih zastupnika.

HSS-ov amandman i njegovo prihvaćanje nazvao je "najobičnijom farsom i obmanom javnosti" te pokušajem da se "najjeftinijim igrama obeća javnosti proglašenje gospodarskog pojasa koji to nije".

Sabor još nije službeno glasovao o Vladinu prijedlog da se proglasi ribolovno ekološka zona, no sasvim je izvjesno da će, nakon što je Vlada prihvatila promijenjeni HSS-ov amandman, to učiniti.

HSS koji je najavljivao da će izići s amandmanom da se, umjesto ribolovno-ekološke zone, proglasi isključivi gospodarski pojas, u konačnici se odlučio da se u tekstu odluke o proširenju jurisdikcije, umjesto o "funkcijama" gospodarskog pojasa, kako je predlagala Vlada, govori o njegovim "sadržajima".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom tog amandmana Hrvatski bi sabor proglasio sadržaje isključivog gospodarskog pojasa koji se odnose na suverena prava istraživanja i iskorištavanja, očuvanja i gospodarenja živim prirodnim bogatstvima voda izvan vanjske granice teritorijalnog mora, te jurisdikciju glede znanstvenog istraživanja mora i zaštite i očuvanja morskog okoliša.

Takvu odredbu sadržava i Vladin prijedlog.

Vlada je prihvatila i ostale HSS-ove amandmane po kojima Sabor pridržava pravo da po potrebi proglasi i ostale sadržaje iz Glave IV Pomorskog zakonika, a u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora.

Primjena režima zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa započet će, prema prijedlogu, godinu dana nakon njegova uspostavljanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara