Prihvati li Sabor Zakon o zaštiti potrošača moći će se limitirati i telefonski računi

PRIVATI li Sabor predloženi Zakon o zaštiti potrošača i hrvatski će građani napokon moći ograničiti iznose svojih telefonskih računa.

Odredba da davatelji telekomunikacijskih usluga moraju potrošaču na njegov zahtjev i bez naknade omogućiti limitiranje mjesečnih telefonskih računa nalazi se u konačnoj verziji spomenutog zakona, koji će se u četvrtak naći pred Vladom.

Građani bi dakle mogli odlučiti koliko će mjesečno potrošiti na telefon, koje će usluge koristiti i na koji rok.

Na telefonskom računu koji dobiju morali bi biti svi podatci potrebni za obračun iznosa koji moraju platiti.

To konkretno znači, da bi račun morao sadržavati popis svih pozivanih brojeva s kojima je veza ostvarena, vrijeme i trajanje poziva, kunski iznos za svaku uspostavljenu vezu itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računi bi se izdavali besplatno, a u slučajevima kad bi potrošač prigovorio na račun, posebice pismenim putem, davatelji telekomunikacijskih usluga morat će mu besplatno dokazati da je ispostavljeni iznos točan.

Zakon o potrošačima domaćem bi potrošaču trebao zajamčiti prava kakva do sada nije imao, a kakva imaju potrošači u zemljama Europske unije.

Tako bi se primjerice potrošnja struje i vode napokon obračunavala po stvarnoj potrošnji očitanoj na mjerilu. Način mjerenja i obračunavanja propisao bi ministar nadležan za trgovinu s drugim resornim ministarstvima i tijelima, među kojima je i Vijeće potrošača.

Cijene u maloprodaji obvezno bi se morale istaknuti kao konačne, dakle, s uključenim PDV-om, na plaćene predujmove duže od mjesec dana, primjerice kod kupnje namještaja, trgovac bi kupcu plaćao kamatu jedanku onoj koju na sredstva oročena na tri mjeseca isplaćuje poslovna banka u kojoj trgovac ima račun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara