Prijatelji se u HNK-u oprostili od velikog Vanje Dracha

Tekst: I.Kri.
Foto: Dragan Matić (Cropix)

PREPUNA dvorana zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta na komemoraciji se oprostila od doajena hrvatskog glumišta Vanje Dracha.

Relja Bašić je u svome govoru rekao kako mu je ovo najteži i najžalosniji od 506 nastupa na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta. Drach je u njegovom "Teatru u gostima" nastupao čak 52 godine u 1380 izvedbi predstava. Po riječima Bašića, tih 52 godine je prošlo u razumijevanju i toleranciji.

Najljepši sonorni bariton i savršen izgovor štokavskog slavonskog naglaska

"Kada nas je Bojan Stupica iz Gavelle doveo na scenu HNK, bili smo mladi, naivni i uzbuđeni", rekao je u emotivnom govoru Bašić te dodao kako je bio ljubomoran na Vanjin najljepši sonorni bariton u hrvatskom glumištu te glumčev izgovor štokavskog slavonskog naglaska.

Na komemoraciji Vanji Drachu govore su održali i Ana Lederer, Urša Raukar, Branka Cvitković, Sanja Ivić i Darko Stazić. Kao i mnogo puta ranije kada su završavale predstave u kojima je glumio Drach i na posljednji ispraćaj je ispraćen gromoglasnim pljeskom prepunog gledališta zagrebačkog HNK. Vanja Drach bit će pokopan u Vinkovcima u krugu najuže obitelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara