"Prijatelji suda" traže dulji rok za pripremu obrane Miloševića

"PRIJATELJI suda" (amici curiae) u procesu protiv bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića pred Haškim sudom (ICTY) zatražili su u četvrtak od Raspravnog vijeća da produlji rokove za pripremu obrane i dostavu popisa svjedoka i dokaza.

"Amicusi" Steven Kay i Branislav Tapušković nisu precizirali koliko bi vremena Milošević trebao dobiti, ali su naglasili da bi to trebao biti rok koji će mu omogućiti adekvatne pripreme s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i obradu opsežnog dokaznog materijala.

Raspravno vijeće, kojim predsjedava sudac Richard May, odobrilo je 17. rujna tromjesečni prekid suđenja, po završetku dokaznog postupka optužbe, kako bi se Milošević pripremio za izvođenje svojih dokaza. Na polovici toga roka, Milošević je dužan Vijeću predati predraspravni podnesak s popisom svjedoka i dokaza.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obrazloženju zahtjeva "amicusi" su naveli da je optuženi od Tužiteljstva do sada primio više od 400.000 stranica materijala, ne računajući materijal na audio i video-trakama i CD-ima.

"Nije razumno očekivati da pacijent pod medicinskim tretmanom i u psihičkom stanju u kojem je optuženi, a koji se sam zastupa pred Sudom, može pripremiti izvođenje dokaza za svoju obranu i predraspravni podnesak za šest tjedana od završetka dokaznog postupka optužbe", ocijenili su "prijatelji suda".

Raspravno vijeće je 6. listopada izdalo nalog u kojem preporuča širenje uloge "amicusa" u pravcu pružanja veće pomoći optuženom i interesima njegove obrane, s obzirom na njegovo pogoršano zdravstveno stanje i u interesu poštenog suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara