Prijavljen urednik desničarskog lista, objavio je slike žrtve grupnog silovanja

Prijavljen urednik desničarskog lista, objavio je slike žrtve grupnog silovanja
Foto: Podcast Velebit/YouTube

ZADARSKA policija podnijela je kaznenu prijavu protiv Ivice Marijačića, urednika, novinara, vlasnika i direktora Hrvatskog tjednika iz Zadra zbog kaznenog djela povrede privatnosti djeteta.

Podsjetimo, maloljetnica iz okolice Zadra je godinu dana bila žrtva silovanja i grupnog seksualnog zlostavljanja sedmorice mladića iz svog mjesta. 

Marijančić je u svom tjedniku od 24. listopada ove godine objavio tekst pod naslovom "Šokantna istina: Slučaj silovanja kod Zadra je izmišljen jer u spisu ne postoji ni jedan dokaz da je bilo individualnog ili skupnog silovanja - sve priložene snimke i psihogram dokazuju da je riječ o dragovoljnom maloljetničkom seksu".

Objava privatnih fotografija

Također, objavio je i privatne fotografije žrtve u društvu s navodnim počiniteljima uz tekst "Ako je u ožujku silovana, kako je moguće da na fotografijama iz travnja i kolovoza uživa u društvu sa silovateljima. Fotografije su bile na njezinome profilu do nedavno".

Policija ga sumnjiči da je prekršio članak 178. stavak 2 Kaznenog zakona koji se odnosi na zaštitu identiteta djeteta, a po kojem je predviđena maksimalna kazna od dvije godine zatvora.

Marijačić je u policiji ispitan u društvu svog odvjetnika Borisa Grgića koji u slučaju grupnog silovanja inače zastupa jednog od osumnjičenika.

Istovremeno s kaznenom prijavom protiv Marijačića, policija provodi istragu temeljem kaznene prijave koju je protiv nepoznatog počinitelja za prijetnju smrću prijavio sudac istrage Ivan Marković. Policija je zasad utvrdila da su prijetnje Markoviću stigle iz Slovenije i to putem telefona i elektroničke pošte, a slovenski kolege bi trebali otkriti tko iza toga stoji.

Curenje tajnih podataka

Policija također obrađuje i Markovićevu prijavu za povredu tajnosti postupka jer smatra da je netko iz policije medijima dostavio informaciju o slučaju silovanja, koji je zbog zaštite maloljetnika uključenih u slučaj u potpunosti trebao ostati tajan.

U otkrivanju izvora iz kojih je procurila informacija u javnost uključeni su Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), unutrašnja kontrola u policiji te kriminalistička policija Ministarstva unutrašnjih poslova. Zbog odavanja tajnosti postupka neke od tih službi istražit će zadarski Županijski sud, Županijsko državno odvjetništvo i druge moguće izvore, piše Zadarski.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara