Prije 13 godina raketiran Zagreb

NA DANAŠNJI dan prije 13 godina Srbi su granatirali  Zagreb, kako bi se osvetili za poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", koji se dogodio dan ranije na okupiranim područjima u zapadnoj Slavoniji.

Prve eksplozije čule su se u 10.23 sati, kad je nekoliko projektila s eksplozivnim bombicama tj. zvončićima, ispaljeno iz "orkana" na civilne ciljeve u samom središtu.

Raketiranje Zagreba nastavilo se i 3. svibnja, a projektili su i taj dan  pali na uže gradsko središte - i to na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta.

Teško je ranjeno 39, a lakše 136 civila, a u granatiranjima  živote je izgubilo šestero ljudi.  U spomen na taj dan glavni grad od prošle godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Mile Martić je zapovjedio granatiranje Zagreba i zbog toga ga je Međunarodni sud u Haagu optužio te je nepravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata grada Zagreba i Zagrebačke županije jučer je organizirala okupljanje obitelji stradalih civila u raketiranju, a na Mirogoju su kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", položili vijenac i zapalili svijeće.

A.P.
Foto: HRT arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara