Prije 19 godina umro je Franjo Tuđman

Prije 19 godina umro je Franjo Tuđman
Foto: Hina

PRIJE 19 godina, 10. prosinca 1999., umro je prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman.

Cijela jedna generacija stasala je i postala punoljetna, Hrvatska je ušla u 21. stoljeće, NATO i EU, ali oko Tuđmanove politike još se lome koplja.

Od slijepog obožavanja preko Sanaderove detuđmanizacije pa opet do slijepog obožavanja - HDZ-ovci su prošli cijeli krug u svom odnosu prema Tuđmanu.

Danas je Tuđman ponovno "in", a zagrebački gradonačelnik mu je podigao i spomenik.

"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije, za vrijeme Domovinskoga rata, oslobodio okupirane teritorije i svojom mudrošću, uz pomoć međunarodne zajednice mirno reintegrirao hrvatsko Podunavlje, inzistirao  na procesu pomirbe što je jedna od njegovih ključnih ostavština koju također njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati", rekao je danas Plenković nakon polaganja vijenaca na Tuđmanovom grobu.

No Plenković zaboravlja brojne loše aspekte Tuđmanove politike zbog kojih se Hrvatska u drugoj polovini devedesetih našla u međunarodnoj izolaciji. Tuđman je tako postao predmet dnevnopolitičkih rasprava i skupljanja političkih bodova, ali njegovu pravu ulogu ocijenit će tek povjesničari. No za to je očito još prerano.

Je li Tuđman bio major JNA, komunist, titoist, prvi hrvatski predsjednik, otac privatizacijske pljačke ili čovjek koji je dijelio BiH, a podijelio Hrvatsku? Ili sve odjednom. Odgovor na to pitanje još ćemo pričekati

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara