Prije 440 godina objavljeni Skjavetićevi madrigali

PRIJE 440 godina objavljena je prva zbirka skladbi Julija Skjavetića, prema mišljenju mnogih muzikologa, najboljeg polifoničara među starijim hrvatskim skladateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skjavetićeve objavljene zbirke posvećene šibenskom biskupu Jeronimu Savorgnanu u čijoj je službi bio 1563. godine za trajanja znamenitog Tridentskog koncila. Dvije opsežne zbirke skladba objavio je u Veneciji 1563. i 1564. godine kod izdavača Girolama Scotta: Li madrigali a quatro et cinque voci - libro secondo i Moteti a cinque et a sei voci - libro primo. U prvoj zbirci tiskano je trideset skladba, a u drugoj osamnaest. Nažalost, prva knjiga Skjavetićevih madrigala nije uščuvana, a i druga je sačuvana samo u dionicama, stoji prilogu Šibenskog lista što ga je priredio Đuro Bećir. Nepotpuna zbirka madrigala čuva se u Accademia filharmonica u Veroni, a nepotpuna zbirka moteta u Jagiellonskoj knjižnici u Krakowu.

Skjavetićevo djelo prvi je hrvatskoj publici predstavio muzikolog Dragan Plamenac na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 1935. godine. Osobito je zanimljiv podatak da je Lovro Županović nadokomponiranjem izgubljenih dionica upotpunio obje Skjavetićeve zbirke. Skjavetićeva glazba doživjela je u našem vremenu veliki uspjeh, a za to su, uz ostalo, zaslužni suvremeni "nosači zvuka". Tako je Julije Skjavetić ponovo "otkriven" kao velika osobnost hrvatske glazbe 16. stoljeća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara