Prije 47 godina izgrađen je Berlinski zid - Njemačka i dalje ekonomski "podijeljena"

PRIJE točno 47 godina vlada Njemačke demokratske republike započela je s gradnjom čuvenog Berlinskog zida, koji je 28 godina dijelio ne samo grad, nego i simbolizirao podijeljenu Njemačku.

Iako su vlasti Istočne Njemačke od 1949. godine, kada je ta država osnovana, najstrože kažnjavali svoje državljane zbog njihovih pokušaja prelaska na zapadnu stranu, bjegunce to nije obeshrabrilo te su uvijek iznova pokušavali potražiti utočište u Zapadnoj Njemačkoj.

Pri pokušaju bijega preko zida poginulo 136 osoba

U planiranom bijegu Istočne Nijemce nije spriječila ni gradnja zida, koja je Berlina podijelila na dva grada. U tih 28 godina godina, koliko je zid "izdržao", život je u pokušaju da ga savladaju i premoste izgubilo 136 osoba - podaci su koje bilježi Historijski institut u Potsdamu.

Zid su srušili frustrirani građani istočnog Berlina 9. studenog 1989. godina, čime su pokazali izuzetnu hrabrost protiv totalitarnog režima u kojem su živjeli 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka i dalje ekonomski "podijeljena"

Iako je od pada zida prošlo 19 godina još su uvijek vidljive razlike između istočnog i zapadnog Berlina, kao i između istočnih i zapadnih dijelova današnje Savezne republike Njemačke. Na zapadu je ostao dobrostojeći, kakav je i bio prije ujedinjena dviju njemačkih država u listopadu 1990., dok istok zemlje i dalje muči siromaštvo i prevelika zaduženost.

Prema ocjenama njemačkih ekonomista, stanje na na istoku zemlje neće se bitnije promijeniti do 2020. kada istječe Pakt solidarnosti 2, kojim je predviđeno izdvajanje novih milijardi za nerazvijeni istok zemlje.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara