Prije točno 20 godina ubijen je mafijaš i ratni zločinac Arkan

Prije točno 20 godina ubijen je mafijaš i ratni zločinac Arkan
Foto. EPA

RATNI zločinac i mafijaš Željko Ražnatović Arkan ubijen je prije 20 godina, 15. siječnja 2000. godine.

Sedamdesetih i osamdesetih godina Arkan se zbog pljački i ubojstva nalazio na Interpolovoj listi najtraženijih ljudi na svijetu. No to ga nije spriječilo da u Miloševićevoj Srbiji postane viđeniji član društva i vođa navijača Crvene zvezde s vezama u visokoj politici.

Osim što je bio s Delijama u Zagrebu 13. svibnja 1990., Arkan je prije izbijanja ratnih sukoba više puta putovao u Hrvatsku, konkretno u Knin, koji je bio središte i sjedište pobunjenih Srba.

Nikad osuđeni ratni zločinac

Za vrijeme jednog takvog puta Arkan je uhićen u Dvoru na Uni. Osuđen je na 20 mjeseci zatvora, ali je Remetinec brzo napustio. Uhićen je krajem 1990. godine, a pušten je u lipnju 1991. u nikad razjašnjenim uvjetima.

Uskoro će se Arkan vratiti u Hrvatsku u sklopu paravojne formacije koju je vodio, a koja je bila pod kontrolom JNA. Pripadnici njegove Srpske dobrovoljačke garde bili su prisutni u Vukovaru u vrijeme najvećih zločina. Arkana i njegove ljude povezuje se s ubojstvom više stotina hrvatskih zarobljenih vojnika i civila, velik dio kojih je ubijen na Ovčari.

Vjenčanje s Cecom

Nakon rata Arkan je nastavio živjeti u Srbiji. U veljači 1995. oženio je folk pjevačicu Svetlanu Veličković Cecu. To je bio jedan od događaja godine u Srbiji.

Arkan je s pet žena dobio devet djece. Najpoznatija su djeca koju je imao s Cecom, Veljko i Anastazija. Oni su danas srpske zvijezde.

Arkan je ubijen na današnji dan 2000., prije točno 20 godina. Imao je 49 godina kad je izrešetan u predvorju hotela Intercontinental u Beogradu.

Njegov ubojica bio je nekadašnji prijatelj Dobrosav Gavrić. On je godinama bio u bijegu, a uhićen je u Južnoafričkoj Republici 2011. godine.

Arkan je bio vođa paravojne postrojbe iza koje stoje brojni zločini. Većinu života, kako prije tako i poslije rata, proveo je u kriminalnom miljeu. Na kraju krajeva, u takvom je okršaju i stradao. No, usprkos svemu tome dio javnosti u Srbiji i dan danas slavi Arkana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara