Prijedlog za jednostavnije stjecanje državljanstva za dijasporu

MINISTAR za dijasporu Vlade Srbije Vojislav Vukčević izjavio je u petak da je to Ministarstvo predložilo izmjene Zakona o državljanstvu, koje bi proceduru za stjecanje državljanstva Srbije trebalo učiniti jednostavnijom.

"Za stjecanje državljanstva bit će dovoljno da je jedan od predaka podnositelja zahtjeva Srbin ili da podnositelj zna srpski jezik", kazao je Vukčević na sjednici Odbora Skupštine Srbije za Srbe izvan Srbije. On je rekao da su predstavnici dijaspore poručili da su zainteresirani za glasovanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, ali ne i na lokalnim.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema "slobodnim procjenama", kazao je ministar Vukčević, u inozemstvu živi između 3,5 i četiri milijuna građana Srbije. Evidentirano ih je samo 150 tisuća, te će njihovo popisivanje biti jedna od prvih zadaće tog Ministarstva, rekao je Vukčević.

Po dosadašnjim zakonskim propisima, državljanima Srbije nije bilo omogućeno glasovanje u inozemstvu, a za stjecanje državljanstva, prema važećem Zakonu o državljanstvu, potreban je boravak u zemlji u trajanju od pet godina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara